Έγκριση της συμφωνίας για το Brexit αναμένει η Μέρκελ

Την εκτίμησή της πως το βρετανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Το Κοινοβούλιο, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, βρίσκεται σε αδιέξοδο για το πώς, το πότε ακόμα και το εάν θα αποχωρήσει τελικά η χώρα από την ΕΕ.

Ο Τζόνσον, που είχε δεσμευθεί να φέρει εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, ζήτησε τη διενέργεια εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου αφού το Κοινοβούλιο –όπου δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία—διέλυσε τις προσπάθειές του να επικυρωθεί η συμφωνία διαζυγίου που συνήψε με την ΕΕ τον Οκτώβριο.

«Δίνω μια πολύ, πολύ μεγάλη πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία γι’ αυτή τη σύμβαση και στη Βρετανία και αυτό θα ήταν καλό για όλους μας» δήλωσε η Μέρκελ σε επιχειρηματική εκδήλωση στο Βερολίνο.

Ο Τζόνσον εξασφάλισε χθες την πιο σημαντική ώθηση της προεκλογικής εκστρατείας μέχρι στιγμής, όταν το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση των 317 εδρών που είχε καταλάβει το Συντηρητικό κόμμα, σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψει σε όσους αντιτίθενται στο Brexit να ελέγξουν το επόμενο Κοινοβούλιο.

Η κίνηση αυτή αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να παραμείνει πρωθυπουργός ο Τζόνσον πριν τελικά φέρει εις πέρας την έκβαση του δημοψηφίσματος του 2016 και οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ.

Σχετικά Νέα