Εφορία: Ποιες εκκρεμότητες θα πρέπει να κλείσουν έως την Πρωτοχρονιά

Mια σειρά από εκκρεμότητες θα πρέπει να τακτοποιήσουν οι φορολογούμενοι πριν από την εκπνοή του έτους στην Εφορία προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις και πρόστιμα.

Αναλυτικά έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει:

Να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2024

Υπενθυμίζεται πως οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

-Πρώτο τρόπος: Αρχικά να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο και μετά να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, και να ακολουθήσουν τις οδηγίες στην οθόνη.

-Δεύτερος τρόπος: Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.

-Τρίτος τρόπος: Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Όσοι όμως υπόχρεοι δεν το πράξουν αυτό/ τα καταβάλλουν εκπρόθεσμα, τότε θα κληθούν να πληρώσουν  πρόστιμα. Αναλυτικά:

  • Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
  • Ωστόσο δεν είναι απαραίτητη η καταβολή των τελών κυκλοφορίας όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία στη ΔΟΥ πριν την έναρξη του έτους, δηλαδή πριν την 1/01/2023

Να δηλωθούν τα οχήματα  που θα τεθούν σε καθεστώς ακινησίας

Υπενθυμίζεται πως η η δήλωση ακινησίας γίνεται μέσω της πλατφόρμας MyCar, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείς κανείς τη ΔΟΥ της περιοχής του. Δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 γίνεται η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων οχημάτων μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ” myCar” . Προσοχή: Για να θέσει κάποιος πάλι σε κίνηση το όχημα του εντός του 2023, θα χρειαστεί να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του εναπομείναντος έτους. Μπορεί να τα πληρώσει όλα μαζί στο τέλος του έτους ή κάθε μήνα ξεχωριστά, εφόσον πρώτα δηλώσεις τους μήνες για τους οποίους θα κινηθεί το όχημα του.

Να εξοφληθεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, η 8η δόση για το φορολογικό έτος 2022

Αυτό αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων  που δεν έχουν  πληρώσει εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ για τον φορολογικό έτος 2022 και έχουν επιλέξει να τον πληρώσουν σε δόσεις.

Να καταβληθεί η 6η δόση του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης
Να  γίνει δήλωση για την κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης ή για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων για το 2023

Η δήλωση αυτή γίνεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myProperty” και ο υπόχρεος θα πρέπει να επικαλεστεί  γονικές παροχές χρηματικών ποσών.

Να δηλωθούν τα  αναδρομικά ποσά

Οι συνταξιούχοι αλλά και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που εισέπραξαν το 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλουν τροποιητική φορολογική δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος θα πρέπει να μπει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και να επιλέξει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που πήρε το 2022. Για παράδειγμα εάν ο πολίτης έλαβε αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019, τότε θα πρέπει να επιλέξει ως έτος υποβολής το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποιητικής δήλωσης θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου ο οποίος θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου 2024. Διευκρινίζεται πως οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη ΔΟΥ.

Να γίνει δήλωση από κληρονόμους

Οι κληρονόμοι θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023  να υποβάλλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2022.

Να γίνουν δηλώσεις κατοίκων του εξωτερικού

Οι  πολίτες που μετέφεραν κατά το προηγούμενο έτος την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 φορολογική δήλωση στην ΑΑΔΕ.

Να καταβληθεί ο αναλογούν ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις

Αυτό αφορά τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα