Εφορία: Αυτοί είναι οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης που μειώνουν τον φόρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον φόρο έχουν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες εάν συμπληρώσουν φέτος σωστά τους κωδικούς της φορολογικής τους δήλωσης.

Για το θέμα αυτό μίλησε ο φοροτεχνικός, Μαρίνος Αμπελιώτης στο MEGA.

« Κάποιοι κωδικοί θέλουν πολύ προσοχή για να έχουν οι υπόχρεοι ελάφρυνση φόρου:

  • Κάτι σημαντικό για το τέλος του επιτηδεύματος  είναι ότι έχουν μείωση 50%  όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλαδή από 650  ευρώ θα πληρώνουν 325 ευρώ. Και πάμε σιγά σιγά για την  κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι το 2027.
  • Απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος έχουν και όσοι έχουν νέες επιχειρήσεις. Μέχρι 5 χρόνια  οι επιχειρήσεις αυτές έχουν απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος, δηλαδή δεν πληρώνουν καθόλου.
  • Απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος έχουν και επιχειρήσεις που έχουν αυξήσει το προσωπικό τους φέτος σε σχέση με πέρυσι. Εάν οι επιχειρήσεις αυτές αυξήσουν τον αριθμό εργαζομένων από 25% και πάνω θα έχουν απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος . Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό  θα πρέπει το προσωπικό να είναι σε πλήρη απασχόληση  και όχι  σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.
  • Κωδικοί 443 – 444 αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος: Αυτοί είναι πιο βασικοί κωδικοί φέτος.
  • Κωδικοί 017 – 018 πληρώνουν μισή προκαταβολή λόγω πρώτης έναρξης: Εάν κάποιος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και κάνει τώρα έναρξη λειτουργίας θα έχει μείωση της προκαταβολής 50%. Δηλαδή η προκαταβολή που είναι 55% θα πάει στο 27,5%. Αλλά και όσοι φορολογηθούν με τεκμαρτό εισόδημα θα έχουν και εκείνοι μείωση της 50% της προκαταβολής. Όσοι θέλουν να αμφισβητήσουν το ποσό και δεν θέλουν να φορολογηθούν τεκμαρτά μπορούν να συμπληρώσουν τον κωδικό.
  • Κωδικοί 327 – 328 νέοι επιτηδευματίες από 1/1/2021 και μετά, με εισόδημα έως 10.000 ευρώ έχουν μειωμένο συντελεστή 4,5% αντί 9%
  • Κωδικοί 01 – 020 «μπλοκάκια» που απαλλάσσονται από το τεκμαρτό».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα