

Ο σεισμολόγος καθηγητής δρ, Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν έκανε την ανατριχιαστική εκτίμηση ότι «περίπου 90 χιλιάδες-100 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια» την ώρα που οι διασώστες ανασύρουν όλο και λιγότερους ανθρώπους ζωντανούς.
Ο Ερτζάν, ο οποίος έκανε τις σχετικές δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή προχθές είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν τουλάχιστον 120 χιλιάδες άνθρωποι που περιμένουν ακόμη να διασωθούν, κάτω από τα χαλάσματα, ζωντανοί… Επειδή κάναμε έναν απολογισμό εδώ την πρώτη μέρα, περίπου 240 χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν την ώρα του σεισμού μέσα στα συντρίμμια».
Διασώστες ανέσυραν αργά το βράδυ της Πέμπτης ζωντανό ένα 12χρονο αγόρι από τα ερείπια κτηρίου που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι, 260 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία.
Παρά τις λιγοστές ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων, δέκα μέρες μετά το χτύπημα του σεισμού, σωστικά συνεργεία και εθελοντές δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Η επιμονή αυτή επιβραβεύτηκε με τη διάσωση του 12χρονου Οσμάν Χαλέμπιγε, του αγοριού που διασώθηκε στη συνοικία Εκιντζί και διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Νωρίτερα είχε ανασυρθεί ζωντανή από τα ερείπια η 29χρονη Νεσλιχάν Κιλίτς, 258 ώρες από τους δύο σεισμούς που σκόρπισαν τον όλεθρο στην Τουρκία και τη Συρία.
«Δόξα τω Θεώ, η αδερφή μου επέζησε. Λένε ότι διατηρούσε τις αισθήσεις της, αλλά δεν καταφέραμε να τη δούμε ακόμα», δήλωσε ο Γιουσούφ Γιαλτζινόζ.
Ο γιατρός Μοχάμεντ Σεμίχ Γκεντίκ που εξέτασε την 29χρονη είπε ότι η κοπέλα ψέλλισε το όνομά της και ζητούσε να μάθει την τύχη συγγενικών της προσώπων. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η κατάστασή της είναι σταθερή.
Με βάση τον πιο πρόσφατο επίσημο προσωρινό απολογισμό της Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD), μέχρι στιγμής στην Τουρκία έχουν καταμετρηθεί 38.044 νεκροί. Συνολικά, τα θύματα των σεισμών σε Τουρκία και Συρία είναι περισσότερα από 42.000.
Σχετικά Νέα
Στη Σαουδική Αραβία ο Τραμπ- Τι ζητούν από τις ΗΠΑ Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Κατάρ
Λίγο πριν από τις 10 το πρωί, το προεδρικό αεροσκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών προσγειώθηκε.
Τέμπη-Πόρισμα ΕΜΠ:«Τα έλαια σιλικόνης μπορούν να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα»
Στα χέρια του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαϊμη βρίσκεται το πόρισμα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη του Εθνικού.
Συμφωνία δασμών ΗΠΑ-Κίνας: Ράλι στις χρηματαγορές -Τι αναμένεται μετά τις 90 ημέρες
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν για τη μείωση των δασμών σε αγαθά που διακινούνται μεταξύ των.
Σήμερα η συνάντηση Μερτς-Μητσοτάκη στο Βερολίνο – Τι θα συζητηθεί
Οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και θέματα διεθνούς.