Εφάπαξ: Πώς θα υπολογίζεται – Αλλάζουν όλα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, το οποίο, όπως αναφέρουν Τα Νέα, οδήγησε σε μείωση ο νόμος Κατρούγκαλου, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο τη μελλοντική του αύξηση.

Η πρόταση που εξετάζεται, σύμφωνα με Τα Νέα, αφορά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, καθώς πρόκειται για αμιγώς εισφορές εργαζομένων, που δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό και έτσι δεν δημιουργούν κάποιο δημοσιονομικό θέμα. Κι αυτό γιατί το εφάπαξ μειώνεται χρόνο με τον χρόνο σε όλα τα Ταμεία, καθώς με τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ποσών που δικαιούνται όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από το 2014 και μετά ένα μέρος του εφάπαξ έχει μετατραπεί σε άτοκη επιστροφή εισφορών.

Η πρόταση για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ αφορά την επέκταση της πενταετίας 2009-2013 που χρησιμοποιείται σήμερα για τον υπολογισμό του καλύτερου τμήματος του εφάπαξ, ώστε να είναι πιο κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης.

Το μέτρο, όπως αναφέρουν Τα Νέα, βρίσκεται ήδη στο τραπέζι αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων από τα Ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου, καθώς διαπιστώνεται πλέον ότι ο διαχωρισμός του εφάπαξ σε δύο μέρη, ένα για τα έτη ασφάλισης έως το 2013 και ένα για τα έτη από το 2014 και μετά έχει ημερομηνία λήξης, καθώς χρόνο με τον χρόνο το εφάπαξ θα μειώνεται για όλο και περισσότερους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα απομακρύνονται από την «καλή» πενταετία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα