ΕΕΚΕ: Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε μπακαλιάρο – Πώς θα τον ξεχωρίσετε από το λινγκ

Πρακτικές συμβουλές για να βεβαιωθείτε πως ο μπακαλιάρος που αγοράζετε είναι αυθεντικός και έχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα, εξέδωσε η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, κάθε χρόνο στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν μπακαλιάρο.

Επειδή, όμως, ο μπακαλιάρος είναι τόσο δημοφιλής «δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του με την ίδια τιμή ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λίνγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων», τονίζει.

Τι να προσέξετε

Για να διαλέξετε, λοιπόν, αληθινό μπακαλιάρο και όχι λίνγκ, η ΕΕΚΕ εφιστά την προσοχή στα εξής:

  • Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και από Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.
  • Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λίνγκ πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο. Επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχετε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης (π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ).
  • Τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ έχουν κόκκαλα. Επομένως, η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
  • Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος, και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές, μην ανησυχήσετε. Ενδέχεται η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
  • Μπορείτε να ξεχωρίσετε την ποιότητα του μπακαλιάρου από το χρώμα του. Ο καλός μπακαλιάρος πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση. Να μην επιλέγετε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα