

Η ολοκλήρωση της εμπεριστατωμένης Διεπιστημονικής μελέτης, που παραγγέλθηκε από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), αναδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επιτακτική ανάγκη για την άμεση χάραξη και εφαρμογή μιας συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της μάστιγας του παράνομου τζόγου, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανεξέλεγκτη επέλασή του στον ψηφιακό χώρο.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΕΠ, η μελέτη, καρπός της συνεργασίας εξειδικευμένων επιστημόνων από τους χώρους της δίωξης του εγκλήματος, της εγκληματολογίας, της νομικής και των οικονομικών επιστημών, καθώς και της διαχείρισης έργων, σε συνεργασία με έμπειρα στελέχη της ΕΕΕΠ, αποτυπώνει με σαφήνεια τις μεγάλες διαστάσεις του φαινομένου.
Ο παράνομος τζόγος, κυρίως ο διαδικτυακός, αποτελεί μια διαρκώς διογκούμενη απειλή, με πολυεπίπεδες αρνητικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και την εθνική οικονομία.
Η απουσία ενός ενιαίου και αποτελεσματικού πλαισίου αντιμετώπισης επιτείνει την τεράστια διαρροή δημοσίων εσόδων, ενισχύει την οργανωμένη εγκληματικότητα και διευκολύνει τη διείσδυσή της σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Παράλληλα, υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, αφού οδηγεί και στην αύξηση του εθισμού ιδιαιτέρως στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με προεξάρχουσα τη νεολαία.
Είναι πλέον σαφές ότι οι μέχρι σήμερα αποσπασματικές και ασυντόνιστες ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων δεν επαρκούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του πολύπλοκου προβλήματος, γι΄ αυτό και η ΕΕΕΠ ανέλαβε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.
Η ανάγκη για έναν συντονισμένο και οργανωμένο Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό είναι αδιαμφισβήτητη. Απαιτείται η άμεση συνεργασία όλων των αρμόδιων δημόσιων φορέων, των παρόχων νόμιμων τυχερών παιγνίων και της επιστημονικής κοινότητας, υπό την καθοδήγηση μιας ισχυρής και αποτελεσματικής δομής.
Η μελέτη προτείνει δύο οργανωτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του φαινομένου:
− μέσω της θεσμοθέτησης μιας εξειδικευμένης οργανικής μονάδας στην ΕΕΕΠ,
− μέσω μιας νέας δομής/οργανισμού.
Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από την ουσιαστική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, την ευελιξία των δομών και την στελέχωσή τους με προσωπικό υψηλού επιπέδου. Επιπλέον, η δράση της όποιας δομής επιλεγεί δεν πρέπει να περιορίζεται σε συμβουλευτικό ρόλο, αλλά να περιλαμβάνει και επιχειρησιακές δυνατότητες για την αποτελεσματική καταπολέμηση του παράνομου τζόγου.
Η ΕΕΕΠ, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, θα προβεί άμεσα σε διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση καθώς και τους φορείς, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να προχωρήσει η διαβούλευση και να δρομολογηθεί η οργανωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του εξαιρετικά επικίνδυνου για την κοινωνία φαινομένου.
Σχετικά Νέα
«Χτύπημα» Τραμπ στη φέτα – Ανήσυχοι για τις εξαγωγές οι Έλληνες παραγωγοί μετά τους δασμούς
Ένας μικρός συνεταιρισμός 1.200 κτηνοτρόφων που παράγει φέτα στη νότια Πελοπόννησο είχε φέτος έναν.
Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στις τράπεζες – Τι προβλέπει για μισθούς και επιδόματα
«Μετά από πολυήμερες και δύσκολες διαπραγματεύσεις, υπογράφηκε χθες, 2 Απριλίου 2025, η νέα Κλαδική.
Νωπά φρούτα και λαχανικά: Γιατί εισάγουμε τόσο μεγάλες ποσότητες – Πόσο επηρεάζει ο ξένος ανταγωνισμός
Το 2015 οι ελληνικές εξαγωγές ήταν 1.300.000 τόνοι φρούτα και λαχανικά, και το 2024.
B.Κορκίδης: Ο ελληνικός εφοπλισμός χτίζει μεγάλο αριθμό πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία
Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, τόσο για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Κίνας,.