ΕΕ: Το 83% χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

Ολοένα και πιο φανατικοί χρήστες του Διαδικτύου γίνονται οι Ευρωπαίοι, καθώς ήδη το 83% του πληθυσμού δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, έναντι 75% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από μία πενταετία. Μάλιστα πλέον, μόνο το 11% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαντά ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από πέντε χρόνια ήταν 18% (DESI 2019).

Μεταξύ 2014-2019 αυξήθηκε κατά πολύ η χρήση βιντεοκλήσεων και υπηρεσιών βίντεο on demand εντός της Ε.Ε.Η Ελλάδα, πάντως, υπολείπεται των ευρωπαϊκών επιδόσεων κατά πολύ ως προς τη χρήση του Διαδικτύου και καταλαμβάνει την 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών. Το ποσοστό των Ελλήνων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι στο 70% (2018) Συνολικά, η χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών στη χώρα μας βρίσκεται στο 70% από 67% έναν χρόνο νωρίτερα (κατά πολύ κάτω του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 83%).

Επίσης, το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Ίντερνετ, παραμένει αρκετά υψηλό και κινείται σταθερά 25% από 28% ένα χρόνο νωρίτερα (όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι μόλις 11%).

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2019 (Digital Economy and Society Index -DESI 2019), τα πλέον “ώριμα” κράτη όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου στην Ε.Ε. είναι η Δανία, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Φινλανδία. Σε αυτές τις χώρες, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απαντά ότι κάνει χρήση του Διαδικτύου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Ηλεκτρονική τραπεζική
Ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου – και – στην Ελλάδα αυξάνεται, ενώ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων χρηστών – άνω του μέσου όρου της Ε.Ε. – επιθυμεί να συμμετέχει σε διάφορες διαδικτυακές δραστηριότητες. Οι πλέον δημοφιλείς μεταξύ αυτών είναι η ανάγνωση ειδήσεων online, η πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η παρακολούθηση μαθημάτων ηλεκτρονικά. Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τις δραστηριότητες που κάνουν οι Έλληνες χρήστες online, παρ’ ότι η χρήση διαδικτυακών τραπεζικών υπηρεσιών αυξάνεται για τρίτο συνεχόμενο έτος και φθάνει πλέον στο 38%, το ποσοστό παραμένει πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο του 64% της Ε.Ε. Το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρονικές αγορές, καθώς το ποσοστό των χρηστών του Διαδικτύου που τις πραγματοποιούν, φθάνει στην Ελλάδα στο 49%, αλλά παραμένει κάτω από το μέσο κοινοτικό όρο του 69%.

Οι Έλληνες αποδεικνύονται ένθερμοι οπαδοί της online ενημέρωσης. Το 87% των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου ενημερώνεται από το Ίντερνετ, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο του 72% της Ε.Ε. Στο μεταξύ, η χρήση των βιντεοκλήσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 61% το 2018 (48% το 2017) και είναι πιο διαδεδομένη σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. (49 % το 2018).

sepe.gr

Σχετικά Νέα