ΕΕ: Τα fake news για το 5G θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μία στρατηγική για να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με την τεχνολογία 5G, διαφορετικά κινδυνεύει να δει την οικονομική της ανάπτυξη και τους ψηφιακούς της στόχους να εκτροχιάζονται εξαιτίας των fake news, δήλωσε μία ομάδα 15 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδουν ότι ο νέος κορονοϊός συνδέεται με την ασύρματη τεχνολογία έχουν οδηγήσει στην πυρπόληση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και σε επιθέσεις σε εργάτες συντήρησης κατά τους τελευταίους μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί το 5G στυλοβάτη της οικονομικής της ανάκαμψης από την πανδημία και της τεχνολογικής της αυτονομίας, μια που πρόκειται για μια τεχνολογία που υπόσχεται να διευκολύνει τα πάντα, από τα οχήματα με αυτόνομη οδήγηση έως τις χειρουργικές επεμβάσεις εξ αποστάσεως και μεγαλύτερο αυτοματισμό της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι 15 χώρες ανέφεραν τις ανησυχίες και τις προτάσεις σε μία κοινή επιστολή προς την επίτροπο για την ψηφιακή εποχή Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τον επίτροπο εσωτερικής αγοράς Τιερί Μπρετόν και την επίτροπο αξιών Βέρα Γιούροβα.

«Είναι προφανές… ότι αντιμετωπίζουμε αύξηση της δραστηριότητας του κινήματος κατά του 5G σε ολόκληρη την Ευρώπη» αναφέρει η επιστολή, καλώντας την Ε.Ε. να «αναλάβει μια δυναμική, μακροπρόθεσμη και συστηματική προσέγγιση» για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με το 5G και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

«Εμείς, ως κράτη μέλη, είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε σε αυτή την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία με τους εμπειρογνώμονες και τις καλές πρακτικές μας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της παραπληροφόρησης σχετικά με το 5G και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία», σημειώνεται στην επιστολή.

Οι χώρες ζητούν περισσότερη επιστημονική έρευνα σχετικά με τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, προτείνουν μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης και έναν ευρύ διάλογο που θα λαμβάνει υπόψη του τους φόβους και τις ανησυχίες όσων αντιμάχονται το 5G.

Την επιστολή υπογράφουν οι εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Κύπρος, Ελλάδα, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβακία, Πολωνία και Σουηδία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα