ΕΕ: Συμφωνήθηκε νέος νόμος για τον περιορισμό του μεθανίου στα ορυκτά καύσιμα από το 2030

Οι εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα της Ευρώπης από το 2030 θα γίνονται με βάση τα όρια στις εκπομπές μεθανίου του νέου νόμου που συμφωνήθηκε σήμερα το πρωί (15/11) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση αναμένεται ότι θα ασκήσει πίεση στους διεθνής προμηθευτές ώστε να περιορίσουν τις διαρροές αυτού του αερίου που συμβάλουν κατά πολύ στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Της συμφωνίας προηγήθηκαν ολονύκτιες συνομιλίες, διαπραγματευτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατέληξαν σ’ ένα νόμο που από το 2030 θα απαιτεί από τους εισαγωγείς αργού πετρελαίου, αερίου και άνθρακα στην Ευρώπη να αποδεικνύουν ότι τα καύσιμα αυτά ανταποκρίνονται σε ένα όριο έντασης μεθανίου.

Μένει πλέον η τυπική διαδικασία της έγκρισης του νόμου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και τα κοινοβούλια των κρατών -μελών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις οι εισαγωγείς του πετρελαίου, του αερίου και του άνθρακα, θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να μετρούν, να αναφέρουν και να επαληθεύουν τις εκπομπές μεθανίου, ανέφερε σε δήλωση το συμβούλιο της ΕΕ.

Ακόμη η συμφωνία υποχρεώνει τους παραγωγούς πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη να εντοπίζουν και να επισκευάζουν διαρροές του μεθανίου στις επιχειρήσεις τους και επίσης περιορίζει σημαντικά τις περιπτώσεις όπου οι εταιρείες καίνε εσκεμμένα ή απελευθερώνουν αχρείαστο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα.

Από τις νέες ρυθμίσεις δεν αποκλείεται να πληγούν μεγάλοι παραγωγοί και προμηθευτές αερίου όπως είναι οι ΗΠΑ, η Αλγερία και η Ρωσία.

Η ΕΕ έχει αποδυθεί σε κούρσα ταχύτητας μείωσης των ρύπων του μεθανίου καθώς αυτό αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα και βραχυπρόθεσμα ανεβάζει πολύ περισσότερο τη θερμοκρασία. Η ταχεία μείωση του για αυτή τη δεκαετία είναι κρίσιμης σημασίας.

 

Πηγή    ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα