ΕΕ: Προϋπολογισμός 5ετίας 200 δισ. ευρώ στις μεταφορές, με έμφαση σε υποδομές και άμυνα

Οι προτεραιότητες έχουν μετατοπιστεί στην Ευρώπη, με την χρηματοδότηση να αλλάζει κατεύθυνση προς τις αμυντικές δαπάνες και τις υποδομές. Οι υποδομές πάλι, παντρεύονται με την ασφάλεια και τις αμυντικές αναγκαιότητες που έχουν προωθηθεί ψηλά στην ατζέντα.

Στο μεταξύ, ο Έλληνας Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, έχει γίνει ο πρώτος Έλληνας επίτροπος που έχει αναλάβει ένα τόσο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο με αρμοδιότητες που εκτείνονται από την αυτοκινητοβιομηχανία και τις οδικές μεταφορές, μέχρι τη ναυτιλία και τα λιμάνια, τις εφοδιαστικές αλυσίδες ακόμα και κλάδους που γειτνιάζουν με το βασικό αντικείμενό του. Το χαρτοφυλάκιο αντιπροσωπεύει ένα έργο που αντιστοιχεί σε 30% του ΑΕΠ της ΕΕ και σε 40% του ελληνικού ΑΕΠ καθώς περιλαμβάνεται και ο οικονομικά στρατηγικός κλάδος του τουρισμού για τη χώρα μας.

Ο τρέχων ετήσιος προϋπολογισμός είναι αυξημένος σε περίπου 200 δισ. ευρώ, ενώ προετοιμάζεται ενόψει του Ιουλίου με πυκνές διαβουλεύσεις το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο MMF με αναθεώρηση υπέρ των νέων προτεραιοτήτων που θα δίνει βάρος στην ασφάλεια και την άμυνα. Σε αντίστοιχο ύψος 200 δισ. ευρώ, λέει ο κ. Τζιτζικώστας ότι θα φθάσει ο πενταετής προϋπολογισμός του MMF για τις μεταφορές και τον τουρισμό στην Ευρώπη.

Εντοπίζει ως βασικούς πυλώνες την ανταγωνιστικότητα, καινοτομία και της ασφάλειας, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η υιοθέτηση των δασμών ως εργαλείου άσκησης πολιτικής από τις ΗΠΑ, έχουν αλλάξει δραστικά το διεθνές τοπίο και απειλούν.

Μεταξύ των όσων σχεδιάζει, ο κ. Τζιτζικώστας είναι:

-η δημιουργία υποδομής για 4 βασικούς διαδρόμους σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, που θα αυξήσει τη στρατιωτική κινητικότητα και

-Η δημιουργία υποδομών με 600 hot spots, στην Ευρώπη, σε μία ευρεία παρέμβαση.

-Η δημιουργία σύγχρονων σιδηροδρόμων με τρένα υψηλής ταχύτητας,

-Η βελτίωση της ταξιδιωτικής λειτουργίας, με τη δημιουργία ενιαίου εισιτηρίου πολλών χρήσεων για μεταφορές ακόμα και διασυνοριακές με τρένο ή αεροπλάνο στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με αναθεώρηση των δικαιωμάτων των επιβατών.

Σιδηρόδρομοι, Τέμπη και Κομισιόν

Ειδικότερα όσον αφορά το θέμα των Τεμπών, ο κ. Τζιτζικώστας υπενθύμισε πως αρχικά τον Δεκέμβριο δεν είχε ακόμα πρόσβαση. Όταν αυτό διευθετήθηκε, ζήτησε ως Επίτροπος Μεταφορών, ενημέρωση για την ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Στη συνέχεια είπε, μετά την ενημέρωση η πρώτη απόφαση που ελήφθη, ήταν η παραπομπή σε διαδικασία πρώτης παραβίασης με τη νομοθεσία της Επιτροπής, από την Ελλάδα, με ρητή αναφορά στις συστημικές ελλείψεις των σιδηροδρόμων.

Ακολούθησε η εφαρμογή σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της ασφάλειας των ελληνικών σιδηροδρόμων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία.

Στους τρεις μήνες που εφαρμόζεται, η Ελλάδα υλοποιεί το σχέδιο δράσης. Πρόσθεσε, ότι θα γίνεται συνεχής αξιολόγηση για την πορεία υλοποίησης εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος και το επόμενο βήμα αν δεν προχωρήσει το σχέδιο, είναι η αυστηρή προειδοποίηση της χώρας από την πλευρά της Επιτροπής. Αν υπάρξει νέα παραβίαση μετά την προειδοποίηση, το επόμενο βήμα της Επιτροπής, θα είναι το δικαστήριο.

Ναυτιλία και ναυπηγεία

Η πρώτη κίνηση Έλληνα Επιτρόπου ήταν η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία στην οποία απασχολούνται 14 εκατ. Ευρωπαίοι και είναι ένας κλάδος που ισοδυναμεί με το 7% του ΑΕΠ της ηπείρου και όπου παρουσιάστηκαν προς 3 εβδομάδων οι προστάσεις για τον κλάδο. Αλλά όπως επισημαίνει ο κ. Τζιτζικώστας, και η ναυτιλία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις με την αυτοκινητοβιομηχανία.

Εδώ αναπτύσσεται μία νέα βιομηχανική στρατηγική για τη ναυτιλία και τα ναυπηγεία, με στροφή στην πολιτική για τα λιμάνια όπου ο στόχος έχει τεθεί για την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα. Οι πολιτικές προτεραιότητες ξεκινούν με την επαναφορά της ναυπήγησης πλοίων στην Ευρώπη, όπου παλαιότερα χτιζόταν το 45% των πλοίων και τώρα μόνον το 5%.

Η ασφάλεια, η ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών και η ψηφιακή μετάβαση θα παίξουν ρόλο κλειδί, εκτιμά ο κ. Τζιτζικώστας όπου εντάσσει το ζήτημα των θαλάσσιων καλωδίων στο πλαίσιο της ανάγκης να αυξηθεί η ασφάλεια και να υλοποιηθούν κρίσιμες υποδομές. Ένα σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα δηλαδή, όπου οι Έλληνες ευρωβουλευτές κινούνται σε συντονισμένοι και σε ενιαία γραμμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα