ΕΕ: Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής για την ενεργειακή ακρίβεια και τη ρωσική εισβολή

Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της ΕΕ με την συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αλλά και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμιρ Ζελένσκι ο οποίος θα απευθυνθεί μέσω βίντεο στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι εργασίες του συμβουλίου των ηγετών θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, αλλά και στα κύματα των ανατιμήσεων στα αγαθά, με μείζον ζήτημα μια συνολική απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Το ενδεχόμενο… λευκού καπνού στο μέτωπο μίας εργαλειοθήκης, που θα θέσει αναχώματα στο ράλι της ενέργειας, που έχει ευθεία αντανάκλαση στην καθημερινότητα εκατομμυρίων Ευρωπαίων δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.

Οι “27” μπορεί να συμφωνήσουν στην κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου αερίου LNG και υδρογόνου, ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου και οι όποιες αποφάσεις για περαιτέρω μέτρα μπορεί να μετατοπισθούν για τις επόμενες Συνόδους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, βέβαια, για τον προϋπολογισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε μία περίοδο ρευστότητας στο παγκόσμιο σκηνικό.

Κ. Μητσοτάκης: Η ΕΕ να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα ώστε να συμπιεστούν οι τιμές
Στη σημασία της κοινής προμήθειας από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης φυσικού αερίου ως υπερεθνικής οντότητας ώστε να συμπιεστούν οι τιμές στάθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Εισερχόμενος στον χώρο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Θα έχουμε την ευκαιρία, με την παρουσία του Προέδρου Μπάιντεν να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Nα επιβεβαιώσουμε την απόλυτη και αρραγή ευρωπαϊκή ενότητα στην αντιμετώπιση αυτής της βάρβαρης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και τη στήριξή μας στον Πρόεδρο Ζελένσκι έτσι ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θα έχουμε την ευκαιρία, επίσης, να εγκρίνουμε το πολύ σημαντικό κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας το οποίο οριοθετεί το πλαίσιο για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί οι ελληνικές ανησυχίες και οι ελληνικοί προβληματισμοί σχετικά με την κατάσταση η οποία επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αύριο το πρωί θα έχουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση όσον αφορά στο ζήτημα της ενέργειας. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, στις τιμές φυσικού αερίου και φυσικά στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτό ισχύει για όλους τους ευρωπαίους πολίτες και όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Όλα τα κράτη-μέλη -στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους- στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς”.

Μ. Μάρτιν (Ιρλανδία): Να διασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις εφαρμόζονται
Η Ιρλανδία είναι ανοιχτή στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, όμως πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί για να τιμωρηθεί η Μόσχα, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν.

“Είμαστε πολύ ανοιχτοί σε νέες κυρώσεις, όμως θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις εφαρμόζονται”, είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αλ. Ντε Κρόο (Βέλγιο): Οι κυρώσεις δεν πρέπει να αποδυναμώνουν την ευρωπαϊκή οικονομία
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία οι οποίες θα αποδυναμώνουν χωρίς λόγο τις δικές τους οικονομίες, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο. “Οι κυρώσεις θα πρέπει πάντα να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ρωσική πλευρά και όχι στη δική μας. Δεν είναι στις προθέσεις μας να επιβάλουμε κυρώσεις που θα αποδυναμώνουν ασκόπως την οικονομία μας”, είπε ο Ντε Κρόο κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των “27” στις Βρυξέλλες.

Σ. Μάριν (Φινλανδία): Οι κυρώσεις δεν θα είναι αποτελεσματικές εφόσον η Κίνα βοηθάει τη Μόσχα
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν υποστήριξε σήμερα ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία δεν θα είναι αποτελεσματικές εάν η Κίνα βοηθάει τη Μόσχα. “Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό που σήμερα θα κάνουμε και μια συζήτηση για την Κίνα, επίκειται η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας και αυτό θα είναι ένα θέμα κλειδί, φυσικά”, είπε η Μάριν κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

“Εάν η Κίνα βοηθά τη Ρωσία, τότε η κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν και εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν. Επομένως, ασφαλώς η Κίνα είναι ένας σημαντικός παράγοντας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Κίνα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας”, πρόσθεσε.

Μ. Μοραβιέτσκι (Πολωνία): Η ΕΕ πρέπει να συντρίψει με κυρώσεις τη Ρωσία για τη “σφαγή στην Ουκρανία
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να “συντρίψει” τη Ρωσία με κυρώσεις για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της Ουκρανίας, ο οποίος, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, έχει εξελίχθεί σε “σφαγή”.

“Η Ρωσία προσπαθεί να αποκαταστήσει την Αυτοκρατορία του Κακού”, είπε ο Μοραβιέτσκι, αναφερόμενος στη Σοβιετική Ένωση.

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και τον άνθρακα ζητάει ο Λετονός πρωθυπουργός
Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλουν για να σταματήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Άρτουρς Κάρινς.

“Οι ενεργειακές κυρώσεις είναι ένας τρόπος για να σταματήσει η ροή χρημάτων στο πολεμικό θησαυροφυλάκιο του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, είπε ο Κάρινς κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. “Το πιο λογικό είναι να κινηθούμε (στην επιβολή κυρώσεων) στο πετρέλαιο και τον άνθρακα. Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν. Επειδή, αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν, ο Πούτιν δεν θα σταματήσει”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα