ECSA κατά ΑΕΠΙ: Μέσω επιστολής στον πρωθυπουργό ζητά νέο διαχειριστή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Συνθετών και Τραγουδοποιών (ECSA) μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με πρωταγωνίστρια την ΑΕΠΙ, μέσω επιστολής της στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητά νέο διαχειριστή.
Έκκληση για «όσο το δυνατόν συντομότερο» διορισμό ενός κρατικού επιτρόπου/διαχειριστή στην ΑΕΠΙ και τον μετασχηματισμό αυτής σ’ έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Συνθετών και Τραγουδοποιών (European Composer and Songwriter Alliance, ECSA), μέσω επιστολής της στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.
Επίσης, η ECSA επιθυμεί ένα Δ.Σ. για την ΑΕΠΙ στο οποίο θα εκπροσωπούνται δίκαια οι δικαιούχοι, καθώς και την άμεση ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη συλλογική διαχείριση 2014/26 στην ελληνική νομοθεσία (επικείμενο σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟ).

Αναλυτικότερα, η επιστολή:

«Προς τον Εξοχότατο κ. ΑλέξηΤσίπρα
Πρωθυπουργό
Ελληνική Δημοκρατία

Προς την Εξοχότατη κ. Λυδία Κονιόρδου
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στοκχόλμη και Βρυξέλλες, 8 Μαρτίου 2017

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμη Υπουργός,

Η ECSA είναι η αντιπροσωπευτική ένωση συνθετών και τραγουδοποιών όλων των ειδών μουσικής στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύει 54 εθνικές ενώσεις σε 26 Ευρωπαϊκές χώρες.
Περιήλθε σε γνώση μας ότι η Ernst & Young διεξήγαγε έναν διαχειριστικό έλεγχο, ο οποίος διαπίστωσε πρακτικά ότι η ΑΕΠΙ συστηματικά κακοδιαχειριζόταν τα δικαιώματα δημιουργών, εμπλεκόμενη σε ενέργειες προσωπικού πλουτισμού των μετόχων και των μεγαλοστελεχών και διαχειριζόταν αδιαφανώς τα δικαιώματα.
Ο έλεγχος καταλήγει ότι η ΑΕΠΙ έχει αρνητικά κεφάλαια σχεδόν 20 εκ. Ευρώ και μόνον για το έτος 2014 λειτουργικές ζημιές 1,4 εκ Ευρώ.
Γενικά οι λειτουργικές δαπάνες της ΑΕΠΙ είναι υψηλότερες από τα έσοδα της εταιρείας με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών λειτουργικών ζημιών.

Γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση να ενεργήσετε όσο το δυνατόν συντομότερα και να διορίσετε έναν κρατικό επίτροπο/διαχειριστή για να διοικήσει την ΑΕΠΙ και να την μετασχηματίσει σ’ έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο ΔΣ του οποίου θα εκπροσωπούνται δίκαια οι δικαιούχοι.
Αυτό θα διασφάλιζε την συνέχιση της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα για το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.
Το χειρότερο σενάριο για τους Έλληνες και ξένους συνθέτες και τραγουδοποιούς θα ήταν η διάλυση της ΑΕΠΙ, που θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια προστασίας της πευματικής ιδιοκτησίας με σημαντική ζημία για τον πολιτιστικό και οικονομικό κλάδο.

Επίσης απευθύνουμε με σεβασμό έκκληση να ενσωματώσετε αμέσως την Ευρωπαϊκή οδηγία για τη συλλογική διαχείριση (26/2014), η οποία πιστεύουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και λογοδοσίας στη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων.
Είμαστε στη διάθεσή σας σε περίπτωση ερωτήσεων.
Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας.

Με εκτίμηση,

Alfons Karabuda        Patrick Ager
Πρόεδρος                  Γενικός Γραμματέας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα