

«Ακόμη και τα θαύματα έχουν τα όριά τους, καθώς χωρίς το εμβόλιο η πανδημία απειλούσε να αφαιρέσει περισσότερες από 150 εκατ. ζωές», επισημαίνει ο Economist τονίζοντας ωστόσο ότι το να περιμένει κανείς πως τα εμβόλια θα εξουδετερώσουν πλήρως τον κορονοϊό είναι λανθασμένο.
«Όταν ο κορονοϊός χτύπησε για πρώτη φορά, οι κυβερνήσεις έμειναν έκπληκτες. Τώρα πρέπει να κοιτάξουν μπροστά», αναφέρει το δημοσίευμα του περιοδικού για τα εμβόλια, καθώς ένα χρόνο μετά την πρώτη αναγνώριση του ιού, οι γιατροί έχουν ήδη χορηγήσει 148 εκατομμύρια δόσεις.
Στο Ισραήλ, που θεωρείται “πρωταθλήτρια” χώρα στους εμβολιασμούς, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών, που δεν έχουν λάβει το εμβόλιο, είναι υψηλότερες από ποτέ. Ωστόσο, στις ηλικίες άνω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί οι εισαγωγές είναι σχεδόν 40% μειωμένες σε σύγκριση με το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί, στα μέσα Ιανουαρίου.
Αν και τα εμβόλια δεν αποτρέπουν ήπιες και ασυμπτωματικές περιπτώσεις, φαίνεται ότι ως επί το πλείστον αποτρέπουν τις σοβαρότερες λοιμώξεις που απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο, ακόμη και τον θάνατο. Ορισμένα εμβόλια σταματούν επίσης την εξάπλωση του ιού. Το γεγονός αυτό θα επιβραδύνει σε μεγάλο βαθμό την πανδημία και έτσι θα διευκολύνει την ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων, χωρίς να προκαλείται πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ωστόσο η ανθρωπότητα δεν έχει τελειώσει με τον κορονοϊό. Ένας λόγος για τον οποίο είναι ότι η παραγωγή και διανομή εμβολίου για την προστασία των 7,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του κόσμου είναι ένας “Ηράκλειος Άθλος”. Ένας άλλος λόγος για την επιμονή του covid-19 είναι ότι, ακόμη και όταν τα εμβόλια κάνουν το sars-cov-2 λιγότερο μολυσματικό και προστατεύουν τους ανθρώπους από το θάνατο, οι νέες ιογενείς παραλλαγές αλλάζουν τα δεδομένα. Ο τρίτος λόγος οφείλεται στην άρνηση των ανθρώπων να εμβολιαστούν.
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι κυβερνήσεις πρέπει να αρχίσουν να θεωρούν τον covid-19 ως ενδημική ασθένεια. Σήμερα το αντιμετωπίζουν ως έκτακτη ανάγκη που θα περάσει. Η Νέα Ζηλανδία για παράδειγμα έκλεισε τα σύνορα και με δρακόντεια μέτρα οι θάνατοι διατηρήθηκαν σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα, μολις 25. Ωστόσο, η Νέα Ζηλανδία δεν είναι Βόρεια Κορέα και κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξει τα σύνορα της…
Σχετικά Νέα
Διαδηλώτριες έκαψαν εγκαταστάσεις κινεζικής εταιρείας εξόρυξης ζιρκονίου στη Γουινέα – Μπισάου, διαμαρτύρονται για την περιβαλλοντική καταστροφή
Φωτιά έβαλαν και κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις τις οποίες διαχειρίζονται Κινέζοι επιχειρηματίες, γυναίκες στην Γουινέα-Μπισάου,.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι προτείνει στη Μόσχα να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις για 30 ημέρες
Να εγκαταλείψει τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε πολιτικές.
Ισραήλ: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης φοβάται ότι η εκστρατεία μίσους εναντίον του επικεφαλής της Σιν Μπετ θα οδηγήσει σε «πολιτική δολοφονία»
Φοβάται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λάπιντ, μια «πολιτική δολοφονία».
Γερμανία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό που απείλησε με μαχαίρι τους υπαλλήλους και τους θαμώνες ενός κλαμπ
Ένας Γερμανός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος είχε επιτεθεί σε.