Economist Conference 2019: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ολοκληρώθηκε και φέτος με επιτυχία το συνέδριο του ΕCONOMIST 23rd Roundtable with the Government of Greece – “Europe: leaving indecisiveness behind ” που έλαβε χώρο στις 16-17 Ιουλίου στο Λαγονήσι. Πολλά και ενδιαφέροντα τα όσα ειπώθηκαν από τους ομιλητές, καθώς φέτος η θεματολογία ήταν μεγαλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές με κύρια σημεία την επόμενη μέρα των εκλογών και την οικονομία καθώς και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ευρώπη.

Γράφει η Δάφνη Γρηγοριάδη*

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως κοινός παρονομαστής όλων των θεματικών ενοτήτων ήταν η βιώσιμη ανάπτυξη. Μια έννοια κλειδί στον 21ο αιώνα που οδηγεί σε οικονομική μεγέθυνση για αυτό και αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια αποτελεί διεθνώς, προτεραιότητα κυβερνήσεων, οργανισμών, επιχειρήσεων και της κοινωνίας γενικότερα.

Οι προκλήσεις

Όσον αφορά τις προκλήσεις του μέλλοντος, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi εξέφρασε τον προβληματισμό του για το φαινόμενο της γραφειοκρατίας και της έλλειψης οράματος στην Ευρώπη. Τόνισε την ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον ανταγωνισμό και επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη δράσης σε σχέση με την ψηφιακή επανάσταση, κάτι που τόνισε και η Victoria Nuland, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στάθηκε Ο Π.Μυλωνάς Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν το μεγάλο “αγκάθι” της οικονομίας. Ανέφερε ότι μειώθηκαν κατά περίπου 25 δισ. ευρώ, από την περιοχή των 100 δισ. ευρώ στην περιοχή των 80 δισ. ευρώ, κι αυτό χωρίς να μεσολαβήσει ουσιαστική αύξηση του ΑΕΠ όμως η αποκλιμάκωση τους παραμένει σημαντικό challenge.

O κ. Declan Costello, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε πως απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου. «Η πρόοδος θα εξαρτηθεί επίσης από φιλόδοξες και ανανεωμένες προσπάθειες εκσυγχρονισμού των συστημάτων δημόσιας διοίκησης και δικαιοσύνης», σημείωσε. Στην ανάγκη να μειωθεί η φορολογία στην Ελλάδα αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Peter Dohlman, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη είναι χαμηλή για χώρα η οποία υπέστη τόσο σφοδρή ύφεση τα προηγούμενα χρόνια καθώς και ότι η χώρα μας πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να καλύψει τα κενά από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Οι στόχοι

Στόχος της χώρας είναι η μεγέθυνση της οικονομίας με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης επεσήμανε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μέσα από τον συνδυασμό οικονομικής αποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα πατήσει delete στα μέχρι τώρα πεπραγμένα. Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι δεν μηδενίζει το έργο του προκατόχου του και μίλησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να πετύχει μια πανστρατιά δημόσιων αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Klaus Regling, διευθύνων σύμβουλος του ESM, τονίζοντας πως για να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη χρειάζεται αναπροσαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών, διασφαλίζοντας παράλληλα την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο κ. Χουλιαράκης , τ. αναπλ. υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την όποια μείωση των δημοσιονομικών στόχων, αν και υπογράμμισε ότι «οι χαμηλότεροι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα χρειάζονται και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, καθώς αυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί». Ο κύριος Regling υπογράμμισε επίσης ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται για παραγωγικές δαπάνες, όπως δημόσιες επενδύσεις. Δεν επισήμανε τυχαία τις δημόσιες επενδύσεις, είναι γνωστό ότι αποτελούν κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης. Πόσο μάλλον οι δημόσιες καθώς χωρίς αυτές είναι αδύνατο να αυξηθούν οι ιδιωτικές. Οι υποψήφιοι επενδυτές προκειμένου να πραγματοποιήσουν άμεση ξένη επένδυση πρέπει πρώτα να βεβαιωθούν ότι δεν έρχονται σε καμένη γη.

Οι συζητήσεις με την αγορά

Το κομμάτι αυτό φαίνεται ότι απασχόλησε όχι μόνο τους ομιλητές του συνεδρίου αλλά και τους επισκέπτες. Έπειτα από συζητήσεις στο καθιερωμένο απογευματινό cocktail διαπίστωνε εύκολα κανείς πως όσοι έχουν αναπτύξει ή σκοπεύουν στο μέλλον οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες με την Ελλάδα, αγωνιούν όχι μόνο για το νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο με τα νέα δεδομένα που φέρνει η καινούρια κυβέρνηση αλλά πολύ περισσότερο για τις ίδιες τις επενδυτικές δραστηριότητες της χώρας μας. Ιδιαίτερα επιχειρηματίες από τις Βαλκανικές χώρες παρακολουθούν στενά την ανάπτυξη της Ελλάδας καθώς και τις εξερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις της, καθώς έχουν τον φόβο ενδεχόμενης αποεπένδυσης των ελληνικών θυγατρικών από τις χώρες των Βαλκανίων λόγο ενίσχυσης της προσπάθειας του εγχώριου επιχειρείν. Κάτι το οποίο έγινε πριν από τρία έτη με την αποεπένδυση του τραπεζικού ελληνικού συστήματος από τα Βαλκάνια καθώς συμπεριλαμβανόταν στα προαπαιτούμενα των δανειστών. Το μεγάλο στοίχημα είναι λοιπόν αν θα μπορέσει η Ελλάδα όχι μόνο με τις εισερχόμενες αλλά και με τις εξερχόμενες επενδύσεις να αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης.


*Η Γρηγοριάδη Δάφνη είναι οικονομική αναλύτρια με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά και συγγραφέας του βιβλίου “Χρηματοοικονομική Φιλοσοφία’’ – Πρακτική εφαρμογή στη Ναυτιλία

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα