Ecofin: Δεκτό το αίτημα της Ελλάδας – Eκτός ελλείμματος οι αμυντικές δαπάνες

Εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία υπολογισμού των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων οι αμυντικές δαπάνες στο έκτακτο Ecofin, κάτι που επιδίωκε η Ελλάδα για προφανείς λόγους.

Από τις αρχές του μήνα υπήρχε γενικότερη σύγκλιση απόψεων ως προς την ανάγκη εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Από την άλλη πλευρά μεγαλύτερη ευελιξία στην απομείωση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος προβλέπουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, που μάλλον θα εφαρμοστούν μέσα στο 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κράτη – μέλη της ΕΕ, των οποίων ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ τους είναι πάνω από 90% θα πρέπει να τον μειώσουν κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως.
Για τα κράτη – μέλη με χρέος μεταξύ 60% και 90% θα απαιτείται μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ετησίως,

Αναφορικά με το έλλειμμα, τα κράτη – μέλη που ξεπερνούν τα δίδυμα όρια χρέους 60% και ετήσιου ελλείμματος 3%, θα πρέπει να πραγματοποιούν ετήσιες προσαρμογές, ύψους 0,25% του ΑΕΠ σε μια περίοδο επτά ετών ή 0,4% σε τέσσερα χρόνια έως ότου το χρέος φτάσει σε βιώσιμο επίπεδο.

Κράτη – μέλη όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, τα οποία έπρεπε να εφαρμόσουν πολύ επώδυνες μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, θεωρούν ότι οι νέοι κανόνες υποχρεώνουν τις υπερχρεωμένες χώρες να μειώσουν ακόμα περισσότερο τα ετήσια ελλείμματά τους στο 1,5% περίπου του ΑΕΠ, και να μειώνουν το χρέος τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο μέχρι να φτάσει σε βιώσιμο επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, τα «βόρεια» κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, εκφράζουν ενστάσεις καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για την απομείωση χρέους και ελλειμμάτων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα