Tι ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης για οικονομία, άμυνα, Τουρκία και κορωνοϊό

Έχουμε πυρομαχικά και αν χρειαστεί θα λάβουμε και νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω στήριξη με νέα μέτρα της οικονομίας εάν το επιβάλει η συγκυρία της πανδημίας, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν επιβεβαίωσε τις αρνητικές προβλέψεις της ύφεσης καθώς βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν παρέλειψε πάντως να επαναλάβει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και δεν έχει καμία διάθεση να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα.

Σαφής ήταν ο πρωθυπουργός και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά και την επιστροφή του Ορούτς Ρειτς στην Αττάλεια.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την εξέλιξη ως ένα πρώτο θετικό βήμα προς την έμπρακτη αποκλιμάκωση από την Άγκυρα και διαμήνυσε ότι στον βαθμό που αυτή θα συνεχιστεί με “συνέπεια και συνέχεια” , η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου επανεκκινώντας τις διαδικασίες για διερευνητικές επαφές, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και μόνο.

Απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης -κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ περί “μυστικής διπλωματίας”, ο πρωθυπουργός αφού ζήτησε “υπευθυνότητα” για όσα λέγονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ξεκαθάρισε ότι παρά τους ενίοτε οξυμμένους αντιπολιτευτικούς τόνους “εθνικό μέτωπο υπάρχει” , τουλάχιστον μεταξύ Κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση της θητείας πέραν των δώδεκα μηνών, είπε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αφήνοντας ανοιχτό ωστόσο το ενδεχόμενο για υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης, είπε για:

Οικονομία

Ερωτηθείς για την οικονομία κι αν  με το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε χθες μπορεί η χώρα να αντιμετωπιστεί η ύφεση ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση, τονίζοντας πως είναι η μεγαλύτερη κρίση από το 1929. Η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε ότι αφορά τις αρχικές προβλέψεις. “Ουδέποτε επιχείρησα να ωραιοποιήσω καταστάσεις” είπε ο πρωθυπουργός. Στο 6μηνο είμαστε  κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λόγω των μέτρων στήριξης που λάβαμε για την οικονομία. Έχουμε πυρομαχικά και αν χρειαστεί να δαπανήσουμε και άλλο χρήμα, θα το κάνουμε αλλά χωρίς να υπονομεύσουμε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός.

Εισφορά αλληλεγγύης

Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.

Σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάνουμε το πρώτο βήμα για την κατάργηση της εισφοράς για το 2021 για να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας. Παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς για όλους, είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα γίνει καμία έξωση 

Σχετικά με το ιδιωτικό χρέος των 234 δισ., αν θα υπάρχει κύμα πλειστηριασμών κι αν θα επεκταθεί το πρόγραμμα Γέφυρα ο πρωθυπουργός είπε ότι “Το πρόγραμμα “Γέφυρα” έχει πολύ θετική ανταπόκριση από την ελληνική κοινωνία. Και εφόσον συνεχίσει το πρόγραμμα να έχει τόσο θετική ανταπόκριση, είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της περαιτέρω ενίσχυσής του. Επανέλαβε ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020 υπογραμμίζοντας πως αυτό έχει σημασία καθώς θα πρέπει να προφτάσουμε να έχουμε ψηφίσει το νέο πλαίσιο της 2ης ευκαιρίας, το οποίο για πρώτη φορά όπως ξέρετε αντιμετωπίζει συνολικά ολιστικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, το οποίο ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ, με μία νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε όλες τις φάσεις του. Επίσης, τόνισε πως δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός είναι ο σκοπός αυτής της παρέμβασης και δίνεται η δυνατότητα ο άνθρωπος που μπορεί για κάποιο διάστημα να χάσει την κυριότητα του σπιτιού του να το επαναποκτήσει, αλλά θα μείνει το σπίτι του.

Αγορά εργασίας 

Πάντα έλεγα ότι πρέπει να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο. Το πρόγραμμα καλύπτει πλήρως τις εργοδοτικές εισφορές, ανεξαρτήτως μισθού, των εργαζομένων για ένα εξάμηνο με εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική για τον εργαζόμενο και ιδίως τον εργοδότη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μεταρρυθμίσεις 

Η Κυβέρνηση εξελέγη για ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων. Δεν μας ψήφισε για να κάνουμε το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης. Θα επιμείνουμε στις μεταρρυθμίσεις και αυτή τη στιγμή έχουμε και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για έξυπνες μεταρρυθμίσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Είδατε στις χθεσινές μου εξαγγελίες κανένα μέτρο που να προσιδιάζει σε μνημόνιο; περικοπές; Αν κάποιος θέλει να μας κάνει κριτική να το κάνει με πειστικά επιχειρήματα” ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: Τελικός κριτής σε έναν βαθμό της αξιοπιστίας της Κυβέρνησης, είναι οι αγορές. Αν ακολουθούσαμε άφρονες πολιτικές και όχι την τολμηρή αλλά σταδιακή παρέμβαση με μέτρα, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα είχαμε αυτή την αντιμετώπιση από τις αγορές.

Τουρκία 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία εάν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση. Εκτίμησε πως είναι θετικό βήμα η επιστροφή του Ορουτς Ρειτς στην Αττάλεια και ανέφερε: Θέλω να πιστεύω ότι η κίνηση αυτή είναι στη σωστή κατεύθυνση. Προφανώς πρέπει να υπάρχει συνέχεια.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών, να καθίσει στο τραπέζι για τη μία διαφορά με την Τουρκία, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Από τη στιγμή που θα έχουμε ενδείξεις έμπρακτης αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι του διαλόγου, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι τις λεπτομέρειες του διαλόγου με την Τουρκία θα τις χειριστούν οι διαπραγματευτές μας. Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν έριξε λάδι στην φωτιά. Ήμουν πολύ προσεκτικός για να μην παίξω το παιχνίδι της φραστικής κλιμάκωσης. Ήμασταν πολύ δραστήριοι διπλωματικά. Έχει αποτελέσματα η ενεργητική διπλωματική μας πολιτική.

Επανέλαβε ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και το διεθνές δίκαιο λέει ότι σε μη οριοθετημένες ζώνες απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες από όλους. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει η αποκλιμάκωση, έχει συνέχεια, να συνεχίσουμε τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται, είπε ο Κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για το εάν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει ακυρωθεί στην πράξη αυτό που συμφωνήθηκε στην Τριμερή. Το πόσο γρήγορα θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε σε διερευνητικές θα εξαρτηθεί από το κλίμα. Να δούμε εάν η αποκλιμάκωση θα είναι ειλικρινής και θα έχει συνέχεια.

Για τους χαρακτηρισμούς του κ. Τσίπρα περί πολιτικού απατεώνα, ανέφερε ότι έχουν ένα στοιχείο γραφικότητας. “Το κλίμα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει ένα πλαίσιο συνεννόησης. Ενοχλούμαι όταν αυτό το κλίμα δυναμιτίζεται στον δημόσιο διάλογο και όχι με δική μας υπαιτιότητα”.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως εθνικό μέτωπο υπάρχει. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση μεταξύ Κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ΚΙΝΑΛ. Όταν θα φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων, μπορεί να πάμε σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Εφόσον κρίνω ότι αυτό είναι απαραίτητο, η επιλογή αυτή είναι πάντα στο τραπέζι και να θυμίσω ότι στο Συμβούλιο αρχηγών κρατούνται και πρακτικά.

“Συμφωνία” με Τουρκία

Για τα ελληνοτουρκικά και το άρθρο του πρωθυπουργού σε τρεις ξένες εφημερίδες και τις κατηγορίες που δέχεται από την αντιπολίτευση για “μυστική διπλωματία”, ο πρωθυπουργός είπε πως δεν υπήρξε καμία συμφωνία παρά η γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας προφορικής συμφωνίας με την Τουρκία, η οποία δυστυχώς καταπατήθηκε, είπε ο Κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί τους και τον κ. Τσίπρα αλλά ενημερώθηκε και ο διπλωματικός του σύμβουλος.

“Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να μην ενημερώνω τους αρχηγούς αλλά απαιτώ αίσθημα ευθύνης από τους ίδιους γιατί ξέρετε ότι υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω και απαιτώ κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση υπευθυνότητα” είπε ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε, επίσης, πως αυτό που περιέγραψε στα αγγλικά ως “written understanding”, δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής του συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου της κ. Μέρκελ. Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για κάτι περισσότερο. “Μακριά από εμάς οποιαδήποτε φιλολογία, ρητορική περί μυστικής διπλωματίας” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Άμυνα 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε φιλόδοξο το πρόγραμμα ενίσχυσης της άμυνας τονίζοντας ότι είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. “Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό”.

“Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις αλλά το ζήτημα είναι κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό τους για αυτό και επιμένω στις 15.000 προσλήψεις σε βάθος πενταετίας” είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στα Rafale σημείωσε πως θα αντικαταστήσουν τα μιράζ. “Τα πρώτα αεροσκάφη ελπίζουμε να έχουν φτάσει στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το 2022”.

Επεσήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας. Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη.

Υπογράμμισε ωστόσο πως δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών και δεν θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, “αλλά είμαι υποχρεωμένος να θωρακίσω την άμυνα της χώρας για το σήμερα και για το αύριο”.

Επίσης, και ερωτηθείς σχετικά ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, ουδέποτε αυτό αποτέλεσε αντικείμενο διερευνητικών επαφών και δεν θα αποτελέσει και τώρα αν καταφέρουμε να ξεκινήσουμε.

Προσφυγικό – Μεταναστευτικό 

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης Κυβέρνησης. Εμείς εφαρμόζουμε εντελώς διαφορετική πολιτική: Φύλαξη συνόρων, γρήγορη απονομή της διαδικασίας ασύλου και ενεργοποίηση της ΕΕ με το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα μόνη της.

Αυτό που έγινε στη Μόρια, που κάηκε από “υπερδραστήριους” πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να το δούμε μέσα στην τραγωδία ως ευκαιρία. Να δραστηριοποιηθεί η Ε.Ε. Υπάρχει δέσμευση ότι θα καταθέσει τις προτάσεις της έως 30.09.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως θα πρέπει να δημιουργήσουμε στη Μυτιλήνη ένα νέο ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα προβλήματα της Μόριας. Το κράτος ήταν και είναι “παρόν” από την πρώτη στιγμή. Οι συνθήκες του νέου καταυλισμού θα είναι πολύ καλύτερες.

“Στη Λέσβο θα υπάρξει ένα νέο μόνιμο Κέντρο και το λέω ξεκάθαρα προς όλους και προς κάποιους ακραίους. Ζήτησα από την ΕΕ η διαχείριση του νέου Κέντρου να έχει και τη διαχείριση της Ε.Ε. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρώπης και ασφαλώς και χρηματοδοτική” είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως είναι σε επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ με την οποία όπως είπε συνομίλησε και χθες το βράδυ για το πώς μπορεί η Γερμανία να στηρίξει την Ελλάδα, ενώ εξήρε και τον ρόλο της καγκελαρίου.

“Η απάντηση δόθηκε τον Μάρτιο. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης και τώρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση”, απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, όπως εκείνη του Μαρτίου.

Διπλωματική θέση της χώρας 

“Ουδέποτε έκρυψα ότι η Τουρκία παίζει ρόλο στο προσφυγικό αλλά και ουδέποτε έκρυψα το γεγονός ότι δεν πρόκειται να εκβιαστούμε και να δεχθούμε τέτοιου είδους απειλές να σταλούν απελπισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη για να εξυπηρετηθούν γεωπολιτικά συμφέροντα”.

Όταν μίλησα για προβλεψιμότητα μίλησα για την ανάγκη η χώρα να έχει ξεκάθαρο και σταθερό προσανατολισμό και να μπορεί να κερδίζει συμμάχους και όχι να τους χάνει, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Αντιστρέφοντας το ερώτημα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα ρωτούσα αν η διπλωματική θέση της χώρας σήμερα είναι πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 6, 9, 12 μήνες. Πιστεύω ότι είναι. Γιατί έχει υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το τι γίνεται στην περιοχή μας. Υπάρχει σήμερα μια ξεκάθαρη άποψη για το ποιος προκαλεί τις εντάσεις και ποιος έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος του. Η ΕΕ τοποθετήθηκε καθαρά για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και για ζήτημα της έρευνας εντός ελληνικής ΑΟΖ έχουν υπάρξει ξεκάθαρες τοποθετήσεις και από τις ΗΠΑ ότι είναι ελληνική ΑΟΖ.

Σχολεία 

Ερωτηθείς για τα σχολεία ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να ανοίξουν στην ώρα τους. Αναγνωρίζουμε ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολείο. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έκανε έκκληση προς όλους να αντιμετωπίσουμε την αυριανή ημέρα με ψυχραιμία και αισιοδοξία.

Έχουμε ήδη την πρώτη παρτίδα γρήγορων τεστ τα οποία χρησιμοποιούμε στη Λέσβο και δρομολογούμε και την προμήθεια και άλλων. Τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας από ότι τα είχαμε πάει στην πρώτη φάση, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πανδημία

Ερωτηθείς για την πανδημία, τις δυσκολίες και το εμβόλιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πιστεύει πως θα έχουμε περισσότερα από ένα εμβόλια και θα είναι αποτελεσματικά, συμπληρώνοντας: το πόσο γρήγορα δεν είμαι σε θέση να σας το πω αλλά η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς και θα λάβουμε επαρκή αριθμό. Επανέλαβε πως ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν. Τόνισε ωστόσο πως το πρόβλημά μας θα είναι άλλο: Να πείσουμε τους Πολίτες να εμβολιαστούν. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές. Όπως απολύτως ασφαλές είναι το εμβόλιο της γρίπης.

Εάν για λόγους συμβολισμού θα πρέπει πρώτος να εμβολιαστώ εγώ και η οικογένειά μου, θα το κάνω με μεγάλη χαρά.  Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το χρονοδιάγραμμα για αυτό και μιλάω για έξι μήνες αλλά αφορά κλινικές έρευνες το πότε.

Εθνικό Σύστημα Υγείας 

Για το κατά πόσο θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση να ξανανοίξει ο τουρισμός και η αγορά και τι απαντά στις επικρίσεις για την κατάσταση του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως “δεν υπήρξε χώρα που μετά το πρώτο lockdown να μην ξανάνοιξε στην οικονομική δραστηριότητα”.

Επεσήμανε πως ο λόγος για τον οποίον έγινε το πρώτο lockdown ήταν για να κερδίσουμε χρόνο, ενώ το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με πολύ μεγαλύτερο επαγγελματισμό απ’ ό,τι όλες οι ανταγωνιστικές μας χώρες. Επανέλαβε ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όλες αυτές τις χώρες.

“Δείξαμε ότι το Κράτος λειτουργεί και πήραμε άλλη υπεραξία”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Υπήρχε μια εικόνα ικανοποίησης και πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας”. Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι πήραμε γρήγορα μέτρα “και τα μέτρα δουλεύουν” αλλά και ότι ξέρουμε πως δεν μπορούμε να πάμε σε ένα δεύτερο lockdown. “Επειδή είμαι φιλελεύθερος πιστεύω στον ορθό λόγο και ο ορθός λόγος στηρίζεται στη χρήση πραγματικών δεδομένων”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ΕΣΥ ανέφερε ότι προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατρούς και νοσηλευτές και προκηρύσσονται για μόνιμες θέσεις αλλά και στη δημιουργία πολλών νέων εντατικών. “Η δέσμευσή μου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1200 μόνιμες εντατικές ισχύει”. Συνολικά, τόνισε, ότι δεν βλέπει πιο αποδυναμωμένο το Σύστημα Υγείας αλλά πιο δυνατό.

Παιδεία

Σε ερώτηση για “τη μεταρρυθμιστική κόπωση ή αμφιθυμία” της κυβέρνησης και την προσπάθεια να την αποκρούσει, αλλά και τον ρόλο της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως “η Παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για μένα προσωπικά” και πως πιστεύει ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά μένουν και πολλά περισσότερα ακόμα να γίνουν.

Αναφέρθηκε στις αλλαγές λόγω ασύλου που χαρακτήρισε “σημαντική παρέμβαση, η οποία απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια από αυτή την απαράδεκτη πρακτική να γίνονται άνδρα ανομίας και παραβατικότητας”.

“Εξετάζουμε την εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής που θα καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγγειλε πως εντός εξαμήνου θα έχει ψηφιστεί εμβληματικό νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Στρατιωτική θητεία 

“Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας πως δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών”, τόνισε ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτύξουν δεξιότητες οι νεοσύλλεκτοι που θα τους είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά τον στρατό. Τόνισε ότι θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο και θα εξεταστεί το θέμα, που πρέπει πρώτα να ζυγιστεί γιατί δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, και αφορά την υποχρεωτική στράτευση στα 18. “Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Απολιγνιτοποίηση 

Δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, υπάρχουν μεμονωμένες αντιδράσεις, όπως υπάρχει σε κάθε αλλαγή. Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη. Είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ορθή, τόνισε ο πρωθυπουργός. Θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Σε επίπεδο ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και συμμετοχής της χώρας στο εγχείρημα της κλιματικής αλλαγής, η απολιγνιτοποίηση μας δίνει πολλούς πόντους” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Για την κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι είναι παράξενο ένα κόμμα που θέλει να εμφανίζεται οικολογικό να εξακολουθεί να υποστηρίζει την καύση του λιγνίτη. “Είναι οξύμωρο, είναι αστείο”, πρόσθεσε.

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Η κοινοβουλευτική ομάδα έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος τους τελευταίους 14 μήνες και έχει ανταποκριθεί άψογα στα καθήκοντά της. Έχουμε ψηφίσει 105 νομοσχέδια. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την κοινοβουλευτική μας ομάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το περιστατικό με την άρση ασυλίας του Π. Πολάκη.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε μια αστοχία, ίσως αποτέλεσμα μιας καλοκαιρινής ραστώνης. Δεν θα επαναληφθεί αντίστοιχο φαινόμενο, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

112

Για τις πρόσφατες καταστροφές στην Εύβοια, μίλησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως γενικότερα υπάρχει το ζήτημα της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης ενός έκτακτου φαινομένου. “Είχαμε μείνει πίσω στον συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στη χώρα”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι το 112 λειτουργεί, δεν λειτουργούσε όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση. Στην Εύβοια κρίθηκε από την Πολιτική Προστασία ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Αντίθετα έγινε χρήση του στις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. “Έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για συμφωνία με Βόρεια Μακεδονία

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως έχει κλείσει το θέμα της Συμφωνίας, έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας. Αυτό που δεν έχει κλείσει και είναι ανοιχτό είναι το θέμα της εφαρμογής της Συμφωνίας και έχουμε ζητήματα να συζητήσουμε. Θα συζητήσω και με τον κ. Ζαεφ που θα βρίσκεται στην Αθήνα και με τον κ. Ράμα καθώς έχουμε μια σειρά ζητήματα με την Αλβανία. Η Ελλάδα έχει και θα έχει πρωταγωνιστικό ρολο στα Βαλκάνια, είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία του χθες ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα δράσης για την οικονομία, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης  θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία ενισχύεται και επεκτείνεται ως το τέλος του 2020. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους. Η πρώτη κατοικία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020. Επίσης, ανακοίνωσε την αγορά 18 Rafale, την αγορά καθώς και την αναβάθμιση φρεγατών και 15.000 προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα