

Λιγότερο ΕΝΦΙΑ μπορούν να πληρώσουν ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων εάν υποβάλλουν μέχρι τις 8 Μαρτίου τροποιητική δήλωση στο έντυπο Ε9. Στην ενέργεια αυτή μπορούν να προβούν οι πολίτες που απέκτησαν, που πούλησαν ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή με δωρεά, ακίνητα το 2023, αλλά και όσοι θέλουν να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους στο Ε9, καθώς έχουν διαπιστώσει λάθη, κενά και παραλείψεις σε κωδικούς στο Έντυπο όπως όροφο, παλαιότητα, εμπράγματα δικαιώματα, ποσοστά συνιδιοκτησίας, κενά ακίνητα και κτίσματα σε αγροτεμάχια.
Συνεπώς για να κάνουν οι φορολογούμενοι κάποιες διορθώσεις, προσθήκες, διαγραφές στο Ε9 θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:
- Πρώτα πρέπει να επιλέξουν το έτος που θέλουν να υποβάλουν Ε9.
- Μετά πρέπει να επιλέξουν δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής τους κατάστασης.
- Μπορούν να εισαγάγουν / να μεταβάλουν / να διαγράψουν ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
- Εάν εισαγάγουν ακίνητο, τότε θα πρέπει να συμπληρώσουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.)
- Θα πρέπει να κάνουν γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου.
- Εάν μεταβάλουν ακίνητο, τότε θα πρέπει να τροποποιήσουν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
- Θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος.
- Για εισαγωγή/μεταβολή/διαγραφή ακινήτου θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.
- Οποιαδήποτε ενέργεια και εάν κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτή αποθηκεύεται προσωρινά.
- Θα πρέπει να ελέγξουν πώς έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή τους κατάστασης και να επιλέξουν οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9.
Σχετικά Νέα
-
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ενημερώθηκε για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς
Σε δημόσια ανακοίνωση προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για την εξαγορά.
ΑΑΔΕ: Λουκέτα και πρόστιμα σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων και μη διασύνδεση POS
Συνεχίζονται οι αιφνιδιαστικές έφοδοι των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην αγορά, με.
ΔΥΠΑ: Πόσο μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο
Το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της ΔΥΠΑ για τον μήνα Μάρτιο 2025, ανήλθε σε 926.041.
Δημόσιο: Ποια κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία θα αξιοποιούνται
Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενεργοποιεί τον νόμο για την αξιοποίηση.