Ε. Βενιζέλος: Η μεσαία τάξη είναι υπαρκτή και εκτεταμένη, αλλά απούσα

Το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης είναι στην πραγματικότητα η ουσία της ανασύστασης της μεσαίας τάξης, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, την ανασύσταση της μεσαίας τάξης, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, που διαρκεί πλέον, δώδεκα χρόνια.

“Η μεσαία τάξη είναι υπαρκτή και εκτεταμένη. Η μεσαία τάξη είναι ενύπαρκτη, αλλά απούσα. Η μεσαία τάξη βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, που κρατάει δώδεκα χρόνια. Πρέπει να δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει όχι ως ανάμνηση, αλλά ως βάση και ως πλατφόρμα για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας”, τόνισε, στην ομιλία του κατά το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών με θέμα “Η Ελλάδα Μετά ΙΙΙ: Η ανασύσταση της μεσαίας τάξης”. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η μεσαία τάξη υπέστη μείωση του ίδιου του εαυτού της. “Έχουμε δραστικό περιορισμό του αριθμού των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Η μεσαία τάξη έχει ερωτήματα, στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Εάν μπορεί να υπάρχει μεσαία τάξη χωρίς αποταμίευση. Χωρίς στοιχειώδη ακίνητη περιουσία. Χωρίς ασφαλιστικό καθεστώς ασθένειας και γήρατος. Η μεσαία τάξη είναι το συνώνυμο της κοινωνικής συνοχής. Μια μεσαία τάξη ρωμαλέα και ασφαλής είναι προϋπόθεση για τη λειτουργία της ευρωπαϊκής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Είναι το ακροατήριο των μεταρρυθμίσεων. Είναι αυτή που συνδέεται με τον πολιτισμό και τη δημιουργία. Είναι η κρίσιμη μάζα για τη συνολική κίνηση της οικονομίας”, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Παράλληλα, έφερε στο προσκήνιο το κλειδί της αναζήτησης ενός νέου αφηγήματος, το οποίο θα αποτελέσει το έναυσμα για την ανασυγκρότηση του τόπου.

“Το στοίχημα που χάθηκε το 2015 τίθεται με διαφορετικούς όρους. Όμως, η εκλογική διασπορά της μεσαίας τάξης είναι γεγονός. Που σημαίνει ότι δεν έχει υπάρξει αφήγημα αντιληπτό από τη μεσαία τάξη ως το δικό της προνομιακό αφήγημα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Η σχέση της μεσαίας τάξης με το πολιτικό κέντρο. Υπήρχαν οι προϋποθέσεις να έρθει στο προσκήνιο το αφήγημα αυτό, αλλά ήταν δύσκολο στη σύλληψή του. Θέλω να ελπίζω πως το κενό αυτό θα καλυφθεί μετά τις εκλογές. Γιατί η χώρα έχει ανάγκη ένα νέο αφήγημα που οδηγεί στην ανασυγκρότησή της”, επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε:

-Το μεγάλο πρόβλημα του έθνους είναι τα όρια της κοινωνικής συμπεριφοράς. Παντού υπάρχουν περισσότερες κοινωνίες. Παντού υπάρχει κοινωνική πόλωση. Η μεσαία τάξη είναι αυτή που συνθέτει και ενοποιεί την κοινωνία. Υπάρχουν, όμως, συντηρητικές αντιδράσεις που εμφανίζονται ως αντιευρωπαϊκές. Η κοινωνία αναγνωρίζει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, αλλά κατά βάθος είναι επιφυλακτική απέναντι σε κάθε αλλαγή.

-Η αναζήτηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου ξεκινάει από συγκεκριμένα ζητούμενα. Την ασφάλεια, την παροχή αίσθηση προοπτικής. Ο κοινός παρανομαστής είναι η απόλυτη σύγχυση για το τι είναι προοδευτικό και τι είναι οπισθοδρομικό.

-Το πρόβλημα είναι εάν μπορούμε στη χώρα μας να σχηματίσουμε μία πραγματιστική αντίληψη για το αναγκαίο, χωρίς να χάσουμε την επαφή μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σχετικά Νέα