Ε.Τσακαλώτος: Στο απυρόβλητο οι ανώτερες εισοδηματικές κλάσεις των ελεύθερων επαγγελματιών

Το φορολογικό νομοσχέδιο αφήνει στο απυρόβλητο τις ανώτερες εισοδηματικές κλάσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και επιβαρύνει δυσανάλογα τις κατώτερες, όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε παρέμβασή στην ολομέλεια.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στον αείμνηστο Δημήτρη Τσοβόλα, λέγοντας ότι έτος 1986 είχε καταθέσει ένα παρεμφερές με το προτεινόμενο από τη Νέα Δημοκρατία σύστημα φορολόγησης, το οποίο εισήγαγε το τεκμαρτό εισόδημα των 400 χιλιάδων δραχμών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Συνεπώς, είτε ο Δημήτρης Τσοβόλας ήταν 40 χρόνια μπροστά από την εποχή του, είτε εσείς 40 χρόνια πίσω» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα των παθογενειών του φορολογικού συστήματος ήδη από την εποχή του Βαρβαρέσου, καθώς τα φορολογικά έσοδα στηρίζονται κυρίως στην έμμεση φορολογία και όχι στην άμεση και δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι εξαιτίας έλλειψης είτε πολιτικής βούλησης είτε πόρων, όπως είπε.

Δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και συνεχίζουμε στην ίδια λογική, να εφαρμόζουμε δηλαδή τις ίδιες πρακτικές.

Ακολούθως ανέλυσε τις αρχές ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος. Όπως είπε, αυτό οφείλει να λαμβάνει υπόψη τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, να στηρίζεται στην ισότιμη κατανομή των βαρών, και να δημιουργεί την αίσθηση της ανταποδοτικότητας των φόρων στους πολίτες, με παροχή ποιοτικών δημοσίων αγαθών.

«Τίποτα από αυτά δεν κάνει το φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ, καθώς αφήνει στο απυρόβλητο τις ανώτερες εισοδηματικές κλάσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, και μάλιστα τους πριμοδοτεί με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνει δυσανάλογα τις κατώτερες. Γιατί πρόκειται για έναν οριζόντιο τρόπο φορολόγησης ακόμα και αν εισάγονται εξαιρέσεις. Επιπλέον, δεν φορολογεί τα υπερκέρδη και δεν διευκολύνει την καταγραφή συναλλαγών που ήταν ούτως ή άλλως “αόρατες” στο σύστημα. Όσο για την ανταποδοτικότητα του συστήματος, αρκεί μια επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο για να διαπιστώσει κανείς τι πραγματικά συμβαίνει» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα