Ε. Τσακαλώτος: Εφικτή μια Κ.Ο. με τους «6+6» – Τι είπε για Τσίπρα, Πολάκη, ΠΑΣΟΚ

Το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ «Ομπρέλας» και ομάδας Αχτσιόγλου (με τους 6+6) για τον σχηματισμό Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εφόσον αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν απέκλεισε ο ανεξάρτητος βουλευτή Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για την καθυστερημένη παρέμβασή του να αποτρέψει τη διάσπαση του κόμματος.

Μάλιστα ο ίδιος, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο ethnos.gr άφησε ανοιχτό παράθυρο για την πιθανότητα συνεργασίας και ενόψει των ευρωκλογών, με την προϋπόθεση πως θα έχει αποχωρήσει σύντομα η ομάδα Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, η συνεργασία χρειάζεται συζήτηση και προεργασία και ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι υπάρχει χώρος για έναν νέο πολιτικό φορέα και δεν αποκλείει τη συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ – στο οποίο ωστόσο ασκεί κριτική λέγοντας ότι δεν έχει ακόμα ξεκάθαρη ιδεολογική και πολιτική στρατηγική.

Παράλληλα, υπερασπίζεται τους Βίτσα, Φίλη και Σκουρλέτη λέγοντας ότι δέχθηκαν διαδικτυακό μπούλινγκ και πώς η κριτική τους προς τον κ. Κασσελάκη δεν ήταν λόγος διαγραφής και σχολιάζει την κινητοποίηση του Αλέξη Τσίπρα για να αποφευχθεί η διάσπαση με τη φράση «too little, too late».

Χαρακτηριστικά για τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε: «Πάντα αποφεύγω τη δίκη προθέσεων. Το τελευταίο που βάλατε είναι δίκη προθέσεων ότι δηλαδή περίμενε να φύγει η Ομπρέλα και μετά να παρέμβει. Δεν ξέρω αν σκέπτεται έτσι και ούτε το πολύ πιστεύω ότι σκέφτεται έτσι.

Ελπίζω να μη σκέφτεται έτσι. Νομίζω το αρχικό λάθος του Αλέξη Τσίπρα και το έχω πει και πριν ήταν ότι αφού ο κύριος Κασελάκης και οι γύρω του κάνανε μια ολόκληρη καμπάνια πάνω ότι αυτός είναι ο διάδοχος και ο εκλεκτός του κυρίου Τσίπρα και ότι οι άλλοι τον υπονόμευαν και δεν πρέπει να τους ψηφίσουμε, όφειλε ο Αλέξης πριν από τις πρώτες εκλογές να πει τρία πράγματα πολύ καθαρά, που θα κρατούσε και την ουδετερότητα του.

Πρώτον, ότι δεν υποστηρίζω κανέναν, δεύτερον ότι δεν δέχομαι κανένας να λέει ότι τον υποστηρίζω και τρίτον ότι δεν δέχομαι κανένας να λέει ότι κάποιος άλλος με υπονομεύει. Αυτό νομίζω ότι θα κρατούσε την ουδετερότητα του και νομίζω ότι θα βοηθούσε εκείνη τη στιγμή. Τη στιγμή που αποφάσισε να κάνει την παρέμβασή του, από ό,τι φαίνεται και για να το πω με τα λόγια του κυρίου Μπαμπινιώτη ήταν «too little. too late».

Για τον Παύλο Πολάκη και για το αν κακώς η Ομπρέλα δεν συμφώνησε με τη διαγραφή του πριν τις εκλογές του 2023 σημείωσε πως «όχι δεν νομίζω ότι ήταν λάθος και για αυτό είχαμε μεγαλύτερο κύρος όταν ο κ. Κασσελάκης επιχείρησε να πει για διαγραφές. Δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο στην Αριστερά τα προβλήματα. Τουλάχιστον σε μια αριστερά που είναι ανοιχτή, που ακούει, που ξέρει ότι θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Εγώ ήμουν μέλος του κόμματος όταν διαφωνούσαμε με το Αριστερό Ρεύμα για το ευρώ. Πιο σημαντική στρατηγική διαφορά από αυτό δεν μπορώ να σκεφτώ πόσο μπορεί να υπάρχει. Όμως το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό. Πηγαίναμε στις οργανώσεις, κάναμε μια συζήτηση εγώ με κάποιον από την άλλη πλευρά και μετά πηγαίναμε στο ίδιο τσιπουράδικο μετά. Υπήρχε αυτό το κλίμα. Αυτό χάθηκε την περίοδο 2019-2023 και δημιουργήθηκε ένα κλίμα που ήταν εντελώς τοξικό.

Πριν από τις προεδρικές εκλογές αλλά και μετά αυτή η τοξικότητα έχει αυξηθεί πάρα πολύ, δηλαδή έχει δημιουργηθεί μια τοξικότητα που πραγματικά δεν μπορείς να επιβιώσεις. […] Νομίζω ότι το χάσμα είναι και πολιτικό και πολιτισμικό.

Για το εάν ένιωσε ότι οι δηλώσεις του κ. Βίτσα, του κ. Σκουρλέτη και του κ. Φίλη κατά του Στέφανου Κασσελάκη υπερέβησαν κάποια στιγμή την πολιτική κριτική απάντησε πως «ο καθένας έχει το δικό του στυλ. Και τι λέει και πώς το λέει. Μόνο να πω ειδικά για τον κύριο Σκουρλέτη και τον κ. Φίλη ότι έχουν φάει πάρα πολύ μπούλινγκ. Στα κοινωνικά δίκτυα δηλαδή είναι ένα πολύ τοξικό κλίμα και όταν είπαν μια κουβέντα παραπάνω το κατανοώ εγώ γιατί έχουν υποστεί τέτοιο μπούλινγκ που δεν επιτρέπεται στην αριστερά. Δεν επιτρέπεται».

«Αν δούμε όμως στην ουσία αυτά που είπαμε, η κριτική τους είχε βάθος και δεν υπήρχε λόγος για διαγραφή. Το χειρότερο δε και νομίζω αυτό είναι που άλλαξε την ατμόσφαιρα και για τους 6+6 και κάποιους άλλους που είπαν να δώσουμε περισσότερο χρόνο, ήταν ότι η πρόταση Κασσελάκη ότι αν δεν βγάλει τη σωστή απόφαση η Κεντρική Επιτροπή, θα πάμε στη βάση του κόμματος που εγώ όπως ξέρετε και ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Δημήτρης Βίτσας είχαμε διαφωνήσει με την ερμηνεία του.

Η βάση του κόμματος είναι όσους πληρώνουν δύο ευρώ. Δεν το θέλουμε, τη βάση Δεν θωρούμε ότι πρέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι «σταχανοβίτες» και να δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ και αποκλειστικά με το κόμμα, αλλά από εκεί μέχρι να μην έχεις καμία σχέση με το κόμμα, να μην έχεις μια παρουσία να βοηθήσεις που και που στα γραφεία, να κάνεις πνευματική δουλειά, όποια δουλειά υπάρχει. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Ήτανε μια μάχη που έγινε στο συνέδριο. Την χάσαμε εμείς τη μάχη και νομίζω ότι αυτό οδήγησε σε μια ρευστοποίηση κόμματος», συμπλήρωσε.

Τέλος, μεταξύ άλλων, για το πώς βλέπει το ΠΑΣΟΚ σήμερα και αν είναι εν δυνάμει χώρος με τον οποίο μπορείτε να συζητήσει και να συνεργαστεί η ομάδα που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «δεν έχει ξεκάθαρη θέση».

«Δεν έχω την αίσθηση δηλαδή ότι στρατηγικά έχει μια κατεύθυνση που λέει «δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαστε ΚΚΕ, αλλά δεν είμαστε κιόλας με τη σοσιαλδημοκρατία, μετά τη δεκαετία του 90 που υπήρχε η μεγάλη συναίνεση με τον νεοφιλελευθερισμό.

Προφανώς, υπάρχουν εξελίξεις. Και όταν μιλάς και ακούς διάφορους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και άλλα πρόσωπα που βγαίνουν στην τηλεόραση βλέπεις διαφορετικές απόψεις για αυτό το πράγμα. Άρα και αυτός είναι ένας χώρος που γίνονται ζυμώσεις, που προσπαθούν να βρουν τα πόδια τους στρατηγικά και θεωρητικά και με τις αναλύσεις τους και αυτό θα φανεί», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «εκ των προτέρων δεν είμαι εναντίον των συμμαχιών».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα