Οι δασμοί είναι μια υπόθεση lose – lose, δεν έχουν νικητές, παρά μόνο χαμένους τόνισε ο επικεφαλής της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη συνομιλία που είχε με το δημοσιογράφο Π. Τσίμα στο πλαίσιο του συνεδρίου Ελλάδα Μετά VIII. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι δασμοί και οι κυρώσεις είναι συνιστώσες του ίδιου πολιτικού και γεωπολιτικού παιχνιδιού προβλέποντας ότι δε θα κρατήσουν στο χρόνο γιατί ο πληθωρισμός στην Αμερική θα αρχίσει να φαίνεται το αργότερο σε 6 μήνες και θα επιφέρουν μια ελαφρά ύφεση που δεν ήταν στο πρόγραμμα μέχρι πριν από 2 μήνες. Αυτό είναι άσχημα νέα για όλο τον κόσμο και για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα που έχει ισχυρή σχέση με τις ΗΠΑ, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι εφόσον ξεκινήσει δασμολογικός πόλεμος Ευρώπης, ΗΠΑ και Κίνας, “η Ελλάδα θα την πληρώσει”. Τόνισε ότι η δεύτερη παράπλευρη ζημιά της αναταραχής που έχει προκληθεί είναι η αβεβαιότητα, η οποία καθυστερεί επενδυτικές αποφάσεις και επηρεάζει αρνητικά την οικονομία.
Ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η Ευρώπη έκανε λανθασμένες επιλογές τόσο σε σχέση με τις ΗΠΑ, όσο και με τη Ρωσία και την Κίνα και δεν είδε έγκαιρα ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν επί δεκαετίες αναλάβει την στρατιωτική ομπρέλα της ηπείρου. Αλλά και για το ενεργειακό σημείωσε ότι η υπερεξάρτηση από τη Ρωσία αντικαταστάθηκε από υπερεξάρτηση από το LNG , προσθέτοντας ότι έχει κοστίσει πολύ στους Ευρωπαίους η μη πρόσβαση στη φθηνή ρωσική ενέργεια. Η Ευρώπη επαίρεται ότι έλυσε το ενεργειακό της πρόβλημα σε σύντομο χρόνο, όταν το ενεργειακό κόστος για βιομηχανίες όπως η Metlen έχει τριπλασιαστεί από τα 500 εκατ. στα 1500 εκατ. ευρώ . Δεν μπορούμε να λέμε ότι με αυτόν τον τρόπο λύσαμε το πρόβλημα, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, οι τιμές της ενέργειας μπορούν να επανέλθουν με δύο τρόπους: είτε με υλοποίηση επενδύσεων από τους παραγωγούς όπως το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία που θα αυξήσουν την προσφορά LNG είτε με μια συμφωνία για ειρήνη με τη Ρωσία που θα αφήνει να εισρεύσει ξανά στην Ευρώπη ρωσική ενέργεια.
Ο κ. Μυτιληναίος ήταν σαφής για το πρόγραμμα Rearm Europe, υπογραμμίζοντας ότι όταν μιλάμε για επανεξοπλισμό πρέπει να συζητήσουμε για κάποιου είδους πολιτική ένωση, αφού είναι διαφορετικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα. Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με τη Ρωσία, το δικό μας πρόβλημα είναι άλλο. Αυτό ποιος θα το κοιτάξει, αναρωτήθηκε. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, η οποία είχε συμμετάσχει στον προηγούμενο κύκλο εξοπλισμών, ασκώντας κριτική για το γεγονός ότι στην προμήθεια των γαλλικών Belhara η προστιθέμενη αξία που έδωσαν οι Γάλλοι έφτασε μόλις στο 0,5% . Δεν μπορεί η Ελλάδα στο Rearm Europe να κληθεί να συνεισφέρει μόνο οικονομικά για να γίνουν όπλα στη Γερμανία και τη Γαλλία, δεν μπορεί να βάζουμε μόνο τα λεφτά κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος.
Τέλος ο επικεφαλής της Metlen χαρακτήρισε εξαιρετική εξέλιξη την αναβάθμιση από τη Moody’s και προέβλεψε ότι είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να επανέλθει από τις αναδυόμενες αγορές στις ανεπτυγμένες. Αυτό σημαίνει ότι θα εισρεύσουν κεφάλαια στην Ελλάδα, που σήμερα δεν τους επιτρέπεται λόγω κανονισμού να επενδύσουν σε αναδυόμενες αγορές. Κλείνοντας ανέφερε ότι η παρουσία του Κωστή Χατζηδάκη μπορεί να λειτουργήσει θετικά ευρύτερα στα παραγωγικά υπουργεία προς όφελος της οικονομίας, η οποία όπως εκτίμησε θα κρίνει τις επόμενες εκλογές και όχι τα Τέμπη.