

Την ανάγκη να θωρακιστούν κατάλληλα οι πληγείσες περιοχές από τη φωτιά στην Εύβοια με αντιπλημμυρικά έργα υπογράμμισε ο καθηγητής Διαχείρισης και Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως τόνισε, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, θα πρέπει να προλάβουμε τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις περιοχές αυτές στην Εύβοια και που ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Είναι μια γνώριμη κατάσταση τα όσα συνέβησαν ανάλογες καταστάσεις ζήσαμε στη Χίο, στην Ηλία, στα Κύθηρα αλλά και σε άλλες περιοχές που εκδηλώθηκαν δασικές πυρκαγιές. Το θέμα είναι ουσιαστικά πολύ γνωστό για μας, δεδομένου ότι εφαρμόζουμε μεθοδολογίες αποκατάστασης γεωπεριβάλλοντος ώστε να μπορεί η περιοχή να ανακάμψει», ανέφερε σχετικά.
Τόνισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να δρομολογηθούν και να κατασκευαστούν άμεσα. Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, μετά από μία τόσο μεγάλη φωτιά όπως αυτή στην Εύβοια, ακολουθεί αλυσίδα γεγονότων που έπεται ανεξάρτητα από την φωτιά που έκαψε το δάσος.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει μια άνοδο της θερμοκρασίας της τάξεως των 0.5 βαθμών τα επόμενα 30 χρόνια, γεγονός που θα ευνοήσει την εκδήλωση πυρκαγιών στις μεσογειακές περιοχές.
«Αυτές οι πυρκαγιές που θα είναι συχνότερες λόγω της κλιματικής κρίσης, συνεπάγονται έντονες διαβρώσεις στα εδάφη άρα και υποβάθμιση της επιφάνειας της γης. Εν συνεχεία αυτό που παρουσιάζεται είναι κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία δρομολογούν έντονες μετακινήσεις εδαφών. Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές ακολουθούν έντονες βροχοπτώσεις που συμπαρασύρουν τα ήδη ευπαθή εδαφικά υλικά με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα. Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν συντελούνται μόνο από την βροχή που πέφτει αλλά από τα στερεά υλικά που συμπαρασύρει το νερό», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.
Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Μάνδρας, όπου, όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει υπάρχει διπλάσιος όγκος στερεών υλικών σε σχέση με το νερό που πέφτει στην περιοχή.
Σχετικά Νέα
To Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη δυνατότητα της ΑΑΔΕ για αναστολής χρήσης ΑΦΜ λόγω φοροδιαφυγής
«Φρένο» στη δυνατότητα της ΑAΔΕ να αναστέλλει ή να απενεργοποιεί, με βάση νόμο του.
Θεσσαλονίκη: Ομάδα ανηλίκων γρονθοκόπησε δεκαπεντάχρονο- Συνελήφθησαν οι γονείς τους
Από τις άμεσες ενέργειες και αναζητήσεις αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., βραδινές ώρες χθες (11-05-2025),.
ΗΠΑ: Μείωση 30%-80% στις τιμές συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως σήμερα θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με σκοπό.
Έγκλημα στη Νέα Σμύρνη: Στον εισαγγελέα ο 71χρονος που κατηγορείται ότι σκότωσε τον 45χρονο γιο του – Για ατύχημα κάνει λόγο ο πατέρας
Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 71 ετών άνδρας, ο οποίος κατηγορείται ότι χθες, Κυριακή.