Ε. Καϊλή: Τα στοιχεία που «δείχνουν» προφυλάκιση – Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο και η μόνη της «ελπίδα»

Η Εύα Καϊλή, την Πέμπτη, με τους δικηγόρους της, ετοιμάζεται να εμφανιστεί ενώπιον των βελγικών Αρχών, που θα κληθούν να αποφασίσουν αν η ίδια θα παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα ή αν θα αποφυλακιστεί υπό όρους.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους, φέρεται να έγινε νέος γύρος ανακρίσεων και να κλήθηκε εκ νέου και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, προκειμένου στις 22 Δεκεμβρίου να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με την αποφυλάκισή της ή μη. Επιπλέον, στις Βρυξέλλες θεωρούν σημαντικό τον ρόλο του φερόμενου ως εγκέφαλου της οργάνωσης, Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος δεν έχει μιλήσει ακόμη και φαίνεται ότι θα κάνει τα πάντα να εμπλέξει και άλλα πρόσωπα.

Μάλιστα, την ώρα που διεθνή ΜΜΕ την «καίνε» με στοιχεία απο την κατάθεσή της την ημέρα της σύλληψης, ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, υποστήριξε πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι γνώριζε ή ότι συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Star, η σύλληψη του Φραντσέσκο Τζόρτζι έγινε μπροστά στα μάτια της Εύας Καϊλή. Σύμφωνα με την κατάθεσή της, η Εύα Καϊλή ανακαλύπτει στο σπίτι τη βαλίτσα με τα χρήματα. «Τι είναι αυτά τα χρήματα», φέρεται να ρωτά τον Φραντσέσκο Τζόρτζι. Εκείνος δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση. Ισχυρίζεται ότι ειδοποιεί τον πατέρα της να πάρει τη βαλίτσα απο το σπίτι. Όπως και γίνεται. Λίγη ώρα μετά Καϊλή και Τζόρτζι κατεβαίνουν στο γκαράζ. Εκεί τους πλησιάζουν οι Βέλγοι αστυνομικοί και ζητούν απο τον Τζόρτζι να τους ακολουθήσει και να τους παραδώσει το κινητό του. Όλα γίνονται μπροστά στα μάτια της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Την ίδια ώρα, το ένταλμα σύλληψης κατά της Εύας Καϊλή που αποκάλυψε σήμερα η «Le Soir» δείχνει ποιες ήταν οι κινήσεις της την ημέρα που συνελήφθη. Μάλιστα, οι Βέλγοι δημοσιογράφοι αποκάλυψαν και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο. Η Εύα Καϊλή επιχείρησε να ειδοποιήσει τον Παντσέρι και άλλους δύο ευρωβουλευτές λίγη ώρα μετά τη σύλληψη του συντρόφου της.

Στο μεταξύ οι αποκαλύψεις φαίνεται να ενόχλησαν τον Βέλγο δικηγόρο της, Αντρέ Ριζόπουλο, ο οποίος με επιστολή του στη Le Soir ανέφερε: «Προσωπικά είμαι εξοργισμένος που είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. Eίμαι ο μόνος που σέβομαι τους κανόνες; Το να μιλάμε για μερική ομολογία για την πελάτη μου είναι μια προσανατολισμένη ερμηνεία».

Τα επιβαρυντικά στοιχεία που «δείχνουν» προφυλάκιση

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των Βρυξελλών, Ορέστη Ομράν, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία θα κριθεί η προφυλάκιση της κ. Καϊλή. «Ο βαθμός της συμμετοχής της φαίνεται να είναι εντονότερος. Προσπάθησε να αποκρύψει προϊόντα εγκλήματος και αυτό είναι επιβαρυντικό στοιχείο», σημείωσε ο δικηγόρος, μιλώντας στο Mega.

«Ακόμη πιο επιβαρυντικά είναι τα στοιχεία της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει υποστηρίξει με τις πολιτικές της θέσεις τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Το σκοπούμενο ήταν η υπεράσπιση της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι η προσπάθεια που έκανε να αποκρύψει τα χρήματα είναι επιβαρυντικό. Θα πρέπει να αποδείξει στο δικαστήριο την Πέμπτη ότι δεν θα προσπαθήσει να καταστρέψει άλλα στοιχεία του εγκλήματος μεσούσης της έρευνας», ανέφερε ο κ. Ομράν.

Τέλος, σχετικά με τις ποινές που ενδέχεται να της επιβληθούν, σημείωσε: «Η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και 10 χρόνια. Αν δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση και μόνο ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι μέχρι πέντε χρόνια. Το ίδιο και για το αδίκημα της δωροληψίας».

Το πιθανότερο σενάριο μετά την απολογία της

Όπως μετέδωσε το Mega, επικαλούμενο νομικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, η κατάθεση της κ. Καϊλή θεωρείται πάρα πολύ σημαντική και ειδικά μετά τις νέες αποκαλύψεις, καθώς η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δύσκολα θα αποδείξει ενώπιον του δικαστή ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερη.

Οι νομικοί κύκλοι, που σχολιάζουν την υπόθεση, θεωρούν ότι η μόνη της «ελπίδα» είναι το γεγονός ότι πρέπει να μεγαλώσει το μικρό της παιδί, γεγονός, όμως, που πιθανότατα δεν θα κάμψει τις βελγικές Αρχές καθώς κρίνουν ότι μπορεί να το μεγαλώσει στο κατάστημα κράτησης του Χάρεν, στο οποίο και βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή.

Το νομικό επιχείρημα της βελγικής δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά στην ανατροφή του παιδιού, βασίζεται στο γεγονός ότι και άλλες κρατούμενες μεγαλώνουν τα παιδιά στις φυλακές. Άξιο αναφοράς μάλιστα σε ό,τι αφορά στη δικαστική απόφαση είναι ότι η κ. Καϊλή ακόμα και αν δεν αποφυλακιστεί την Πέμπτη, θα μπορέσει να καταθέτει αίτημα αποφυλάκισης ανά μήνα.

«Εκτελούσε εντολές Παντσέρι μέσω Τζόρτζι»

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η Εύα Καϊλή φέρεται να ήταν στο επίκεντρο του σχεδίου της «κλίκας» Παντσέρι, αφού η ομάδα «είχε επενδύσει» σε αυτήν, προκειμένου «οι Παντσέρι και Τζόρτζι να επηρεάσουν τους διορισμούς των μελών της επιτροπής, καθώς και της αντιπροέδρου».

«Η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι βελγικές αρχές είναι ότι ”η ομάδα είχε επενδύσει στην Καϊλή”» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα προσθέτοντας ότι «για να υποστηρίξει τα συμφέροντα του Μαρόκου και του Κατάρ η ομάδα των Παντσέρι και Τζόρτζι επηρέαζε τις συναντήσεις των μελών της επιτροπής και της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Η La Repubblica τονίζει πως η Εύα Καϊλή «παραδέχτηκε ότι γνώριζε για το κύκλωμα με μίζες που περιστρεφόταν γύρω από τον Τζόρτζι και τον Παντσέρι». «Είναι αλήθεια, ήξερα για τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι. Και ήξερα ότι υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες χρήματα στο σπίτι μου» είναι η δήλωση που μεταφέρει η ιταλική εφημερίδα.

«H Καϊλή κατηγορείται επίσης ότι παρενέβη για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Κατάρ και κατόπιν οδηγιών του Παντσέρι, ο οποίος φέρεται να τις έδινε τις εντολές, σύμφωνα με την εισαγγελία, μέσω του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι», γράφει ακόμα η Repubblica και προσθέτει πως «εξ ου και η απόφαση των δικαστών να την συλλάβουν».