Ε. Αχτσιόγλου: Οι εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική και ένα ερώτημα για τον Στ, Κασσελάκη

Βίντεο με ένα σύντομο σχόλιο για την συνάντηση Μητσοτακη – Ερντογαν ανάρτησε η Έφη Αχτσιόγλου στα κοινωνικά δίκτυα για να καταλήξει ρωτώντας τις θέσεις του Στέφανου Κασσελακη στα Ελληνοτουρκικα.

Η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά σημειώνει πως “πρέπει να είναι όμως ένας δομημένος διάλογος, όχι απλή ανταλλαγή επισκέψεων. Με σκοπό την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Και με σαφείς αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές. Τη μη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και τον σεβασμό της εθνικής μας κυριαρχίας”.

Παράλληλα χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κατέστησε με δυναμισμό σαφές στον κ. Ερντογάν ότι το Κυπριακό αποτελεί κρίσιμο ζήτημα στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Κατόπιν, απευθύνεται στον έτερο υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκη ζητώντας να μάθει τις θέσεις του για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και για την άμυνα της χώρας και θέτει το ερώτημα, αν “εξακολουθεί να πιστεύει, όπως δήλωσε δημόσια, στη θέσπιση του επαγγελματικού στρατού;”

Αναλυτικά η τοποθέτηση της κας Αχτσιόγλου:

“Πιάνω το νήμα από εκεί που το αφήσαμε χθες.

Από την ανάγκη να συζητάμε πολιτικά. Όχι αφηρημένα, εντελώς συγκεκριμένα.
Χθες ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και ήταν απαράδεκτο που δεν κατέστησε με δυναμισμό σαφές ότι το Κυπριακό αποτελεί κρίσιμο ζήτημα στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Διότι πριν από λίγο ο κ. Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ είπε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η τουρκική κατοχή στην Κύπρο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τέτοιο φάουλ. Ήδη από τον Ιούλιο ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι η εθνική κυριαρχία είναι μία σχετική έννοια. Εξακολουθεί να μεταχειρίζεται την εξωτερική πολιτική ως να είναι μια ιδιωτική του υπόθεση.

Από την πλευρά μας είμαστε σαφείς.

Στηρίζουμε σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία. Πρέπει να είναι όμως ένας δομημένος διάλογος, όχι απλή ανταλλαγή επισκέψεων. Με σκοπό την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Και με σαφείς αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές. Τη μη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και τον σεβασμό της εθνικής μας κυριαρχίας.

Όπως ξέρετε ζήτησα μια δημόσια συζήτηση με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Αρνήθηκε.

Εγώ όμως είμαι υποχρεωμένη να ρωτήσω:

Υπό τα συγκεκριμένα δεδομένα, ποια είναι η θέση του για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και για την άμυνα της χώρας;

Εξακολουθεί να πιστεύει, όπως δήλωσε δημόσια, στη θέσπιση του επαγγελματικού στρατού;

Διότι αυτό, ξέρετε, αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην ασφάλεια της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι οι φτωχότεροι νέοι μας θα υπηρετούν επαγγελματικά, ενώ οι πιο πλούσιοι θα απαλλάσσονται.

Είναι δικαίωμά μας να γνωρίζουμε και να αποφασίσουμε έχοντας όλα τα δεδομένα στα χέρια μας.

Από την πλευρά μου είμαι σαφής, χρειάζεται συγκροτημένο και συγκεκριμένο σχέδιο. Μόνο έτσι θα νικήσουμε”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα