Ε. Αχτσιόγλου: Εικόνα τεράστιας και γενικευμένης κοινωνικής ανασφάλειας από τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης

“Σαφές το ιδεολογικό πρόσημο των πρώτων ημερών διακυβέρνησης της ΝΔ”, τόνισε η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του να αποσαφηνίσουν επιτέλους τον τρόπο με τον οποίο φαντάζονται το ασφαλιστικό.

“Οι πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης έδωσαν σαφές στίγμα αυτής της κυβέρνησης, το  οποίο έχει και ένα σαφές ιδεολογικό πρόσημο”, παρατήρησε κατά την έναρξη της ομιλίας της στη Βουλή η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

“Ο συντονισμός ανατέθηκε στον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ. Δεν είναι ο ΣΕΒ η συνδικαλιστική οργάνωση που αντιτίθεται πάγια σε όλες τα αιτήματα των εργαζομένων; και δεν είναι αυτή μια κίνηση με σαφές ιδεολογικό πρόσημο”; συνέχισε η πρώην υπουργός.

“Δεύτερη κίνηση, στις υπουργικές θέσεις επανέρχονται στελέχη που ήταν στην ίδια κυβέρνηση που πήρε μέτρα όπως την θέσπιση του  υποκατότατου μισθού, που εκτίναξε την ανεργία…Στελέχη που θεωρούσαν ότι όλες αυτές οι πράξεις ήταν αναγκαίες για να πάρει μπρος η ανάπτυξη. Δεν είναι σαφές αυτό το ιδεολογικό πρόσημο;” και συνέχισε:

“Άλλη κίνηση των πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης, η υποβάθμιση του σώματος εργασίας – δεν είναι αυτή μια κίνηση που υποβαθμίζει έναν ελεγκτικό μηχανισμό και του αναιρεί τη δυνατότητα πρωτοβουλιών?

Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, έχουμε τις τελευταίες μέρες μια συνεχή διασπορά ψευδών ειδήσεων: ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι 400.000 (τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία διαψεύδουν και επαναλαμβάνουν ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι 100.000, και λιγότερες απ’ αυτές που είχαν παραλάβει).

Αύξηση των συντάξεων χηρείας: αυτά έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχαν ήδη προδιαγραφεί  – τι ακριβώς εξαγγέλει τώρα ο πρωθυπουργός ως έργο της δικής του κυβέρνησης;

Η πέμπτη, όχι πράξη, αλλά παράλειψη: ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό. Πολλές φορές την έχουμε καλέσει να το παρουσιάσει. Γιατί δεν λέει στους ελεύθερους επαγγελματίες πως θα πληρώνονται οι εισφορές; Δεν δικαιούνται οι πολίτες να γνωρίζουν αυτά τα δεδομένα;

Θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει 1.8 δισ.  για να κάνει τις φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλει. Από που?

Θα εξορθολογίσει τα κοινωνικά επιδόματα – τι ακριβώς πρόκειται να κοπεί, και γιατί;
Ολα αυτά συνθέτουν μια εικόνα τεράστιας και γενικευμένης κοινωνικής ανασφάλειας. Δεν μπορεί να μην ξέρει μια οικογένεια αν αύριο θα κοπεί το οικογενειακό της επίδομα. Γι αυτό καλούμε τη νέα κυβέρνηση να τοποθετηθεί καθαρά”.

avgi.gr

Σχετικά Νέα