Δημοσιεύθηκε στις: Κυ, Φεβ 28th, 2016

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για πρόσφυγες και Ευρώπη

Διανύουμε μια περίοδο δύσκολη για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.Παντού βλέπουμε ανοιχτά μέτωπα,ενώ υπάρχουν σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις.sengken-5

Πολλά βαλκανικά κράτη κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία τα σύνορά τους και οι πρόσφυγες συνωστίζονται στην Ελλάδα.Από τη μεριά του ΟΗΕ ,ο εκπρόσωπος του Στεφάν Ντουζάρικ μετέφερε έκκληση του Μπαν κι Μουν  να ανοίξουν τα σύνορα ώστε οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.

Σε δηλώσεις του υπογραμμίζει ότι τέτοιοι συνοριακοί περιορισμοί δεν συμβαδίζουν με την Συνθήκη του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων και το Πρωτόκολλο του 1967.

Όλες οι χώρες πρέπει να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορα τους και να δράσουν με πνεύμα υπευθυνότητας και αλληλεγγύης και παράλληλα να αφήσουν ανοικτές τις νομικές οδούς για πρόσβαση των προσφύγων σε άσυλο.

Οι πρόσφυγες  που οι περισσότεροι από αυτούς  έχουν αφήσει τον τόπο τους λόγω του πολέμου ,έχουν ξεκινήσει ένα μακρύ ταξίδι για ένα καλύτερο μέλλον.Κάνουν τα πάντα για να πάνε σε κάποια χώρα της Ευρώπης ,ενώ βλέπουμε γυναικόπαιδα με τα πόδια να ξεκινούν από διάφορα σημεία της εθνικής οδού για να φτάσουν στα σύνορα.

Στις 7 Μαρτίου συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με τη συμμετοχή της Τουρκίας για το προσφυγικό.Πρόκειται για την ημερομηνία-κλειδί των εξελίξεων, καθώς  συμπίπτει με το Eurogroup για την «τύχη» της ελληνικής  αξιολόγησης .Εν όψει των δύο καθοριστικών διαδικασιών, ο πρωθυπουργός εντείνει τις επαφές του,οργανώνοντας την στάση της Κυβέρνησης.Χθες επικοινώνησε με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου, με τον οποίον είχε ήδη μιλήσει προ ολίγων ημερών και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας τον ενημέρωσε για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δεδομένου ότι «η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Λιού συμφώνησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει γρήγορα και – κυρίως – ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι θεσμοί.

Παράλληλα, «υπήρξε κοινή εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν αντέχει την ταυτόχρονη διαχείριση δύο πολύ σοβαρών κρίσεων όπως το προσφυγικό και η οικονομική κρίση».

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής το προηγούμενο Σάββατο.

 

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo