Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία του bitcoin

Σαφή προειδοποίηση απευθύνουν αναλυτές της Wall Street ότι το bitcoin είναι πιο πιθανόν να επιδεινωθεί παρά να βελτιωθεί μέσα στο σημερινό οικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Αυτό σημαίνει ότι το βασικό κρυπτονόμισμα κινδυνεύει να διολισθήσει στα 10.000 δολάρια, που σημαίνει να χάσει το ήμισυ περίπου της αξίας του, παρά να επιστρέψει στα 30.000 δολάρια, σύμφωνα με το 60% των 950 επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα του MLIV Pulse. Αντίθετα, ένα 40% το βλέπει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή να διορθώνει προς το επίπεδο των 30.000 δολαρίων.

Η πρόβλεψη αυτή καταδεικνύει τον βαθμό απαισιοδοξίας που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών για το βασικό κρυπτονόμισμα, καθώς ο κόσμος των cryptos έχει διαταραχθεί από μία σειρά προβληματικών πιστωτών, την κατάρρευση κάποιων stablecoins και τον τερματισμό των νομισματικών πολιτικών χαλάρωσης. Από τα τέλη του 2021 έχουν εξανεμιστεί από την αγορά κρυπτονομισμάτων περί τα 2 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko, ενώ το ίδιο το bitcoin έχει απολέσει περισσότερο από τα δύο τρίτα της αξίας του από πέρυσι τον Νοέμβριο, όταν εκτινάχθηκε κοντά στα 69.000 δολάρια. «Είναι πολύ εύκολο να δεις κάτι να καταρρέει σήμερα, όχι μόνο στα κρυπτονομίσματα, αλλά σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού», αναφέρει ο Τζάριντ Μάντφες, εταίρος της Tribe Capital. Υπενθυμίζεται ότι το stablecoin TerraUSD κατέρρευσε πριν από λίγο καιρό, ενώ διακόπηκαν οι συναλλαγές από τις εταιρείες πιστώσεων Celcius Network και Voyager Digital, προκαλώντας αναστάτωση στις αγορές.

Ανάγκη εποπτείας

Αυτή η απότομη πτώση των cryptos ασκεί ολοένα και περισσότερες πιέσεις στις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα και να θεσπίσουν ρυθμιστικό πλαίσιο για την εποπτεία της συγκεκριμένης αγοράς. Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) -το οποίο απαρτίζεται από ρυθμιστικές αρχές, κεντρικούς τραπεζίτες και υπουργούς Οικονομικών από τις χώρες μέλη του G20- γνωστοποίησε χθες ότι θα προτείνει ένα «ισχυρό» πλαίσιο κανονισμών για τα κρυπτονομίσματα τον Οκτώβριο, ενώ η ΕΚΤ υπογράμμισε την ανάγκη να καθοριστούν κανόνες και για τα stablecoins. To FSB προειδοποίησε ότι η πρόσφατη αναστάτωση στις αγορές cryptos καταδεικνύει την έντονη μεταβλητότητά τους, τις διαρθρωτικές αδυναμίες τους και τους αυξημένους δεσμούς τους με το ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Τράπεζα Διακανονισμών (BIS) υπογράμμισε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να λάβουν ζωτικής σημασίας αποφάσεις για την ψηφιακή έκδοση των νομισμάτων τους που θα μπορούν να λειτουργούν ως αποτελεσματικό μέσο πληρωμών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα