Δύο συλλήψεις για αποδοχή και διάθεση προς πώληση αρχαίων αντικειμένων σε Χαλκίδα και Χαλάνδρι

Στο πλαίσιο του αυτοφώρου, συνελήφθησαν, το περασμένο Σάββατο, 11 Μαρτίου, σε Χαλκίδα και Χαλάνδρι, από κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, δύο άνδρες, ηλικίας 56 και 80 ετών.

Οι δύο άντρες είναι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και περί όπλων.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών σχετικά με παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων και διάθεσή τους έναντι του χρηματικού ποσού των 50.000 ευρώ σε άγνωστο αγοραστή στην περιοχή της Χαλκίδας, συγκροτήθηκε κλιμάκιο αστυνομικών και έπειτα από αναζητήσεις, εντοπίστηκε ο 56χρονος, μέσα σε αυτοκίνητο, στην Χαλκίδα. Στο όχημα βρέθηκε και κατασχέθηκε μαρμάρινο αντικείμενο που εμπίπτει στο νόμο περί αρχαιοτήτων, με ανάγλυφη παράσταση κεφαλής ίππου, διαστάσεων 17Χ20Χ6 cm, το οποίο χρονολογείται στην Ελληνιστική ή Ρωμαϊκή Περίοδο (3ος αιώνας π.Χ. έως 2ο αιώνα μ.Χ.).

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο 56χρονος είχε προμηθευτεί το αρχαίο αντικείμενο από τον 80χρονο, για να το διαθέσει προς πώληση. Έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 80χρονου στο Χαλάνδρι, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής αντικείμενα, που εξετάζεται αν περιλαμβάνονται στη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων: Τέσσερις χριστιανικές εικόνες, πιθανόν βυζαντινές, 7 μεταλλικά δαχτυλίδια και πλήθος νομισμάτων. Παράλληλα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: Πιστόλι κρότου λάμψης, με γεμιστήρα και 4 φυσίγγια, δύο σκαλιστά μαχαίρια και σπρέι πιπεριού. Σημειώνεται, ότι ο 80χρονος έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα