

Δύο προειδοποιητικές ριπές δέχτηκε η ελληνική οικονομία, η οποία παρά το γεγονός ότι κινείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα ανάπτυξης-σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες-, δεν είναι άτρωτη και αλώβητη. Τουναντίον προκύπτουν σημάδια ανησυχίας τα οποία καλείται να επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο, το οποίο είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Η πρώτη βολή προέρχεται από την οικονομική δραστηριότητα και δη από τη μεταποίηση-βιομηχανία που βρέθηκε μια ανάσα από την ύφεση τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’Index – PMI) έκλεισε στις 50,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, τιμή χαμηλότερη από τις 52.9 μονάδες του Αυγούστου, υποδεικνύοντας περαιτέρω απώλεια δυναμικής σε όλο το εύρος του τομέα (σ.σ. τιμή κάτω του 50 συνιστά συρρίκνωση).
Στην υποχώρηση της τιμής του κύριου δείκτη συνέβαλε η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές τον Σεπτέμβριο. Εξέχουσα σημασία που πρέπει να τονιστεί έχει ο αρνητικός αντίκτυπος που προκάλεσαν οι ζημιές από τις πλημμύρες και τα άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι ανησυχίες σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού μετά τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα και οι συνθήκες υποτονικής ζήτησης επηρέασαν αρνητικά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο, καθώς οι προσδοκίες σχετικά με τις προοπτικές για την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος υποχώρησαν σε χαμηλό δέκα μηνών.
Πτώση του οικονομικού κλίματος – Εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Ο δεύτερος κώδωνας του κινδύνου προέρχεται από τη υποχώρηση του οικονομικού κλίματος και τη σημαντική εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας, όπως καταγράφηκε από την έκθεση του ΙΟΒΕ. Σημαίνοντα ρόλο και εδώ διαδραμάτισαν οι μεγάλες φυσικές καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας και οι σχετικές δυσχέρειες στην αντιμετώπιση τους από κρατικούς και περιφερειακούς φορείς, που μετρίασαν το θετικό κλίμα που επικράτησε μετεκλογικά, με τη σταθερότητα που είχε προσδώσει η ανανέωση της κυβερνητικής θητείας.
Σ’ ό,τι αφορά στο οικονομικό κλίμα ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 108 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 111,1 μονάδες τον Ιούλιο. Στο επιχειρηματικό πεδίο, όπως επισημαίνει ο ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της εξασθένισης των προσδοκιών στις κατασκευές και τις υπηρεσίες, της ηπιότερης στη βιομηχανία, ενώ οι περισσότερο αισιόδοξες προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο δεν αντισταθμίζουν τις υπόλοιπες τάσεις.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, μετά από ένα ιστορικό υψηλό του Ιουλίου, κινείται πτωτικά, ακολουθώντας τα χνάρια της υπόλοιπης Ευρώπης. Σ’ αυτή την εξέλιξη συνέβαλαν οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως επίσης και για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, επιδεινώθηκαν οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και εξασθένισε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.
Εν κατακλείδι το διπλό σήμα από μεταποίηση και ΙΟΒΕ αποτελεί πεδίο ανησυχίας και προβληματισμού, το οποίο προφανώς πρέπει να απασχολήσει δεόντως τους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Σχετικά Νέα
Πάπας Λέων ο 14ος: Το πρώτο στίγμα του νέου ποντίφικα στο Βατικανό
Τρεις ψηφοφορίες στο Κονκλάβιο είχαν προηγηθεί, χωρίς να υπάρξει συμφωνία για νέο Πάπα και.
Πάπας Λέων ΙΔ’ ο Ρόμπερτ Πρέβοστ – «Ειρήνη στον κόσμο» το μήνυμά του
Ο Ρόμπερτ Πρέβοστ είναι ο νέος Πάπας, μετά και από την τέταρτη ψηφοφορία στο.
Βατικανό: Καρδινάλιοι για την τέταρτη ψηφοφορία εκλογής νέου Πάπα-Live
Οι καρδινάλιοι μετέβησαν στην Καπέλα Σιξτίνα για την τέταρτη ψηφοφορία εκλογής νέου Πάπα, καθώς.
Η «απάντηση» του Πακιστάν θα κρίνει την πορεία της έντασης – Τα τρία σενάρια
Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ δεσμεύτηκε να απαντήσει στα πλήγματα της Ινδίας στο Πακιστάν.