DW: Εκστρατεία λάσπης κατά του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Για εκστρατεία λάσπης με στόχο την δυσφήμιση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού κάνει λόγο σε δημοσίευμά της Deutsche Welle, δημοσιοποιώντας καταγγελίες γνωστών influencers, οι οποίοι αναφέρουν πως προσεγγίστηκαν από αγνώστους με σκοπό να συνδέσουν το εμβόλιό τους με ανυπόστατες πληροφορίες.

Σύμφωνα με το άρθρο, που φέρει την υπογραφή της Λουίζα φον Ριχτχόφεν, δημοσιοποιείται μεταξύ άλλων η καταγγελία του YouTuber Λεό Γκρασέ, δημιουργού του πολύ επιτυχημένο επιστημονικού καναλιού Dirty Biology.

«Είναι περίεργο», γράφει στο Twitter ο Γκρασέ, ο οποίος καταγγέλλει στην ανάρτησή του ότι μια διαδικτυακή πλατφόρμα influencer του πρότεινε έναντι αδρής χρηματικής αμοιβής να διασπείρει ανυπόστατες πληροφορίες για το εμβόλιο BioNTech/Pfizer.

Σύμφωνα με την DW, η πλατφόρμα, η οποία ονομάζεται fazze και υποτίθεται ότι εδρεύει στο Λονδίνο, έθεσε ωστόσο στον Γάλλο YouTuber μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος δύο όρους. Πρώτον, να φαίνεται ότι εκφράζει προσωπική άποψη τονίζοντας ότι «τα καθιερωμένα μέσα ενημέρωσης αδιαφορούν για το ζήτημα». Δεύτερον, να σεβαστεί ότι τα άτομα πίσω από την εκστρατεία θέλουν να παραμείνουν ανώνυμα. Όπως δηλώνει ο ίδιος, του ζήτησαν μεταξύ άλλων να ισχυριστεί ότι το εμβόλιο BioNTech/Pfizer

συνδέεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα από ότι ενδεχομένως άλλα εμβόλια. Για να αποδείξει ότι το εμβόλιο BioNTech/Pfizer είναι περισσότερο επικίνδυνο από εκείνα των AstraZeneca και Johnson & Johnson, οι άνθρωποι της fazze έστειλαν στον Λεό Γκρασέ λίστες με στοιχεία, χωρίς όμως να αναφέρονται πηγές. Ο Γάλλος ωστόσο απέρριψε την πρόταση και ενημέρωσε την κοινή γνώμη στις 24 Μαΐου.

ΕΕ: «Κρατικά χρηματοδοτούμενη παραπληροφόρηση»

Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι η fazze είχε κάνει παρόμοιες προτάσεις και σε άλλους influencers στη Γαλλία, τη Γερμανία, ακόμα και τη Βραζιλία. Ανάμεσά τους και ο Γερμανός Μίρκο Ντρότσμαν, ο οποίος διατηρεί κανάλι με θέμα την επιστήμη στο YouTube με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο συνδρομητές. Ο Ντρότσμαν εξέφρασε στην DW την έκπληξή του για την πρόταση, χαρακτηρίζοντας την «χοντροκομμένη».

Τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι πληθαίνουν οι εκστρατείες δυσφήμησης του εμβολίου των BioNTech/Pfizer. Έκθεση της ΕΕ του περασμένου μηνός προειδοποιεί μάλιστα για «κρατικά χρηματοδοτούμενη παραπληροφόρηση» με στόχο την καλλιέργεια καχυποψίας έναντι εμβολίων της Δύσης συνδέοντας τα εν λόγω εμβόλια με θανάτους στην Ευρώπη και εκθειάζοντας ταυτόχρονα ρωσικά και κινεζικά εμβόλια ως ανώτερα.

Ενδείξεις για ρωσικό δάκτυλο

Οι καταγγελίες του Γκρασέ και άλλων influencers έβαλαν στο μικροσκόπιο πολλών μέσων ενημέρωσης την εταιρία fazze. Διαπιστώθηκε για παράδειγμα ότι έδρα στο Λονδίνο δεν υπάρχει. Η ιστοσελίδα της παραπέμπει στην καλύτερη περίπτωση σε ένα γραμματοκιβώτιο στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η εφημερίδα Le Monde κατάφερε να εντοπίσει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, από τις οποίες στάλθηκαν τα μηνύματα σε έναν από τους Γάλλους influencers. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα τα email προήλθαν από τη Μόσχα και όχι από το Λονδίνο. Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών όλα τα δεδομένα που είχε θέσει η fazze στη διάθεση των influencers στην πλατφόρμα Reddit σβήστηκαν. Το ίδιο συνέβη και με τα προφίλ των αποστολέων. Για αρκετές ώρες η ιστοσελίδα fazze.com είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.

Παραμένει άγνωστο πόσοι influencers δέχθηκαν παρόμοιες προτάσεις από την fazze. Ο Γάλλος YouTuber Λεό Γκρασέ ελπίζει ότι ακόμα κι αν κάποιοι δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην εκστρατεία παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης δεν πρόλαβαν να ετοιμάσουν τα σχετικά βίντεο γιατί τους χάλασε τα σχέδια η δημοσιοποίηση της υπόθεσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα