

Όσο μαίνονται μάχες στην επαρχία Ιντλίμπ τόσο αυξάνεται η ανησυχία για ένα νέο προσφυγικό ρεύμα. Ο Ερντογάν θεωρεί ότι η προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ κινδυνεύει. Γι αυτό η Μέρκελ αναμένεται τον Ιανουάριο στην Άγκυρα
Υπό αυτές τις συνθήκες ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την επαρχία Ιντλίμπ. Σύμφωνα με την οργάνωση Response Coordination Group, από το Νοέμβριο περίπου 217.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Ο τούρκος πρόεδρος προειδοποιεί για ένα προσφυγικό ρεύμα από τη Συρία, στα ίδια επίπεδα με το 2015. Ήδη πάνω από 80.000 άνθρωποι βρίσκονται στα τουρκοσυριακά σύνορα. Η Τουρκία δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνη της μια νέα εισροή προσφύγων, δήλωσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας: «Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά η Ελλάδα, θα αισθανθούν τις αρνητικές επιπτώσεις».
Προφανώς ως απάντηση σε αυτή την προειδοποίηση η καγκελάριος Μέρκελ σχεδιάζει να μεταβεί τον Ιανουάριο στην Άγκυρα, σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung – αν και εκκρεμεί ακόμη η επίσημη επιβεβαίωση της γερμανικής κυβέρνησης. Όπως αναμένεται, στο επίκεντρο μιας τέτοιας συνάντησης θα βρεθεί η προσφυγική συμφωνία, την οποία υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία το 2016 για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με τη συμφωνία υποχρέωση της Τουρκίας είναι να εμποδίζει τους λαθροδιακινητές να μεταφέρουν πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Ως αντάλλαγμα η ΕΕ διέθεσε 6 δις ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα τουρκικά προσφυγικά κέντρα. Επίσης κάθε αιτών που δεν θα λάμβανε ασύλου, θα έπρεπε να επαναπροωθείται στην Τουρκία. Ως αντιστάθμισμα η ΕΕ αναλάμβανε την υποχρέωση να δέχεται απευθείας πρόσφυγες από τη Συρία που βρίσκονταν στην Τουρκία. Συγχρόνως η ΕΕ θα διαπραγματευόταν με την Τουρκία την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Σχετικά Νέα
Ισραήλ: Το 56% θέλει συμφωνία με Χαμάς και λήξη του πολέμου
Σε δημοσκόπηση της κρατικής τηλεόρασης στο Ισραήλ το 56% τάσσεται υπέρ της σύναψης συμφωνίας.
Πάπας Φραγκίσκος: Αυτά είναι τα πιθανά αίτια θανάτου σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ
Τα ιταλικά αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν εκτενή αναφορά στον θάνατό του και.
ΗΠΑ: Ανησυχίες βουλευτών για πιθανή μεταφορά S-400 από την Τουρκία στη Συρία
Την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη αποστολή του ρωσικού συστήματος S-400 που κατέχει η.
Πούτιν: Οι μάχες στην Ουκρανία ξαναρχίζουν – “Θετική” η Ρωσία σε ειρηνευτικές προτάσεις
Οι μάχες στην Ουκρανία αρχίζουν ξανά, μετά την εκεχειρία του Πάσχα, τόνισε ο πρόεδρος.