DW: 250 κριτήρια για τα “αστέρια” των ξενοδοχείων

Μέχρι σήμερα τα ξενοδοχεία ανά την Ευρώπη δεν ακολουθούν παντού τα ίδια κριτήρια πιστοποίησης για να λάβουν τα περίφημα αστέρια, από ένα έως πέντε. Σύντομα ενδέχεται να υιοθετηθούν κοινά κριτήρια από πολλές χώρες.

Τα ιδρυτικά μέλη της λεγόμενης “Hotelstars Union” επεξεργάζονται- σε πειραματικό στάδιο ακόμη- την εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης ξενοδοχείων. Από τότε που η ιδρύθηκε η ένωση το 2009 απονέμονται με κοινά κριτήρια αστέρια στα ξενοδοχεία των χωρών που είναι μέλη της. Μέχρι τότε επικρατούσε κυριολεκτικά χάος. Σύμφωνα με την Ένωση Γερμανών Ξενοδόχων και Eστιατόρων (Dehoga) ένας “εναρμονισμένος κατάλογος κριτηρίων” αναμένεται να φέρει “περισσότερη διαφάνεια και ασφάλεια”. Ο νέος αυτός κατάλογος κριτηρίων, που βρίσκεται ακόμη σε φάση επεξεργασίας, αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο. Τα νέα κριτήρια αναμένεται να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον επόμενο χρόνο και μέχρι το 2025.

Ψηφιοποίηση, εξυπηρέτηση και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές

Ο νέος κατάλογος θα περιέχει 250 κριτήρια και θα αφορά όλους τους τομείς παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών, δίνοντας έμφαση στην ψηφιοποίηση, την εξυπηρέτηση των πελατών και την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με το νέο τρόπο πιστοποίησης οι ξενοδόχοι που επενδύουν σε καινοτόμα οικολογικά συστήματα πχ. σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων ενδέχεται να πάρουν περισσότερους πόντους. Επίσης θετική αξιολόγηση θα λαμβάνουν και τα ξενοδοχεία ή ξενώνες που διαθέτουν προσαρμοσμένες σε χρήστες smartphone ιστοσελίδες και διευκολύνουν τους πελάτες να διαχειρίζονται online τις κρατήσεις τους. Αυτές οι καινοτομίες δεν θα είναι υποχρεωτικές, θα προσδίδουν ωστόσο επιπλέον πόντους.

Στην “Hotelstars Union”, εκτός από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Τσεχία, την Ελβετία και την Ολλανδία –που αποτελούν ιδρυτικά μέλη- συγκαταλέγονται επίσης η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν και η Δανία. Η Γαλλία και η Ιταλία διαθέτουν στάτους παρατηρητή, ενώ η Ισπανία δεν είναι μέλος.

Αfp, afpd / Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα