DW: Οι Έλληνες εγκλωβισμένοι σε άθλιες δουλειές ημιαπασχόλησης

Το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας, που ήταν στο 27% μπορεί να έχει μειωθεί κατά 7 μονάδες από το ξέπασμα της οικονομικής κρίσης, αλλά σχεδόν 6 στους 10 ανθρώπους έχουν εγκλωβιστεί σε μια αγορά στην οποία κυριαρχούν οι εκ περιτροπής θέσεις εργασίας με μερική απασχόληση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW αυτές οι αδιέξοδες θέσεις εργασίας «στοιχειώνουν» το μεγαλύτερο μέρος του ταλαιπωρημένου νότου της Ευρώπης, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία, όπου τα τελευταία χρόνια οι μισοί νέοι εργαζόμενοι έχουν προσωρινές συμβάσεις εργασίας, αλλά και την Ιταλία, που αυτό ισχύει για τα 2/5. Ωστόσο, στην Ελλάδα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα δείχνουν μία ανησυχητική τάση: 6 στους 10 είναι εγκλωβισμένοι σε άθλιες, ανασφαλείς θέσεις εργασίας ημιαπασχόλησης.

Ενώ η τάση ξεπέρασε πέρυσι το εντυπωσιακό 50%, οι εμπειρογνώμονες προσδοκούσαν ότι το ποσοστό θα υποχωρήσει γρήγορα καθώς η ελληνική οικονομία αυξήθηκε κατά περίπου 2%. Αυτό, όμως, δεν συνέβη δείχνοντας αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν ανάπτυξη άνευ ουσίας.

«Η υπόθεση εργασίας ήταν ότι νέες θέσεις θα δημιουργούνταν μετά την περικοπή των μισθών και τους ευκολότερους για τους εργοδότες όρους για προσλήψεις και απολύσεις. Τελικά αυτό γύρισε μπούμερανγκ, δημιουργώντας μία τερατώδη, εργασιακή ζούγκλα. Περιττό να πω, ότι οι πιο ευάλωτοι επλήγησαν περισσότερο», δήλωσε στην DW επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη ότι, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, 5 στους 10 Ελληνες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι κατά μέσο όρο για έξι μήνες, από εργοδότες που ήδη πληρώνουν λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα για ημιαπασχόληση.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει πως «τα επίσημα στατιστικά αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι το κάποτε τρομακτικό ποσοστό ανεργίας του 27% της Ελλάδας έπεσε περίπου στο 20%. αλλά παραμένει σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ του 8,8%. Καθώς η κυβέρνηση καταγράφει κάθε άτομο που δουλεύει τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα ως εργαζόμενο, αναλυτές, πολιτικοί και άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν ξεσηκωθεί, αντικρούοντας την πτωτική τάση της ανεργίας. Ιδιωτικές οργανώσεις εργασίας και think tank τοποθετούν το πραγματικό ποσοστό σε περίπου 25%. Ακόμη κι έτσι, η κυβέρνηση λέει ότι κάνει σημαντικά βήματα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα