DW: Οι Αμερικανοί αφήνουν κενό εξουσίας στη Συρία

Λίγες ημέρες απομένουν ακόμη για να μπει ο νέος χρόνος, και πάντα με το νέο συνδέεται η ελπίδα ότι ο κόσμος θα γίνει πιο ειρηνικός.

Οι εξελίξεις ωστόσο δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, γιατί τόσο στην Ουκρανία όσο και τη Συρία τίποτα δεν προαναγγέλλει τέτοια τροπή των γεγονότων που θα επιτρέψει στους κατοίκους των δύο χωρών να ζήσουν καλύτερες ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως με μια αναπάντεχη μεταστροφή της πολιτικής του ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσιγκτον θα αποσύρει τους περίπου 2.000 αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία ανατρέποντας έναν πυλώνα της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή και προκαλώντας ανησυχία στους συμμάχους των ΗΠΑ.

Ελπίδες από τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες ότι η Μόσχα «δεν θα τραβήξει το σχοινί»

Σύμφωνα με τον βουλευτή Νιλς Σμιτ, εκπρόσωπο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, οι σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα κριθούν εν πολλοίς από τις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται για τον επόμενο Μάρτιο.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF, ο Γερμανός βουλευτής θεωρεί απαραίτητο και οι δύο πλευρές να ακολουθήσουν συγκρατημένη στάση, ενώ καλεί το Κίεβο να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει της Συμφωνίας του Μινσκ σε ότι αφορά τα δικαιώματα της ρωσικής μειονότητας στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε ότι αφορά στη Ρωσία, ο Σμιτ υποστηρίζει ότι η Μόσχα δεν πρόκειται «να τραβήξει το σχοινί» σε σημείο που η ουκρανική κρίση να μετατραπεί σε ανοιχτό πόλεμο.

«Αφήνουν κενό εξουσίας οι Αμερικανοί»

Πιο πολύπλοκη ωστόσο προδιαγράφεται η κατάσταση στη Συρία.

«Με την εξαγγελία απόσυρσης των ΗΠΑ δημιουργείται κενό εξουσίας και το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι άλλες χώρες», εκφράζει τον προβληματισμό του ο Σμιτ.

«Πρακτικά, οι Αμερικανοί άφησαν χώρο για περιφερειακές δυνάμεις, το Ιράν, την Τουρκία αλλά και τη Ρωσία και υπολογίζουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να αναμειχθεί και το Ισραήλ. Αυτό δεν διευκολύνει την πολιτική επίλυση του προβλήματος, δεδομένου ότι στόχος είναι η συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της Συρίας σε μια σταθερή μεταπολεμική τάξη πραγμάτων. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, όπου οι ΗΠΑ παίζουν σημαντικό ρόλο. Γι αυτό αυτή η ασυντόνιστη μονομερής αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία αποτελεί καταρχήν ένα χτύπημα».

Παρών ο Ασάντ

Ο Νιλς Σμιτ θεωρεί πολύ σημαντικό να μπει η χώρα σε διαδικασία εσωτερικής συμφιλίωσης, μετά τα όσα φρικιαστικά έχει κάνει ο πρόεδρος Ασάντ και ανεξαρτήτως του τι έχει γίνει σε στρατιωτικό επίπεδο στα πεδία των μαχών.

Ποιο είναι όμως το μέλλον του ίδιου του Σύρου προέδρου; Ανήκει στη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων; «Εάν στόχος μας είναι η εύρεση ειρηνικής λύσης, τότε θα πρέπει να καλέσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλους εκείνους που κρατούν όπλα στο χέρι», υπογραμμίζει ο Γερμανός πολιτικός.

«Ανάμεσα σε αυτούς ανήκει και το καθεστώς Ασάντ. Είναι στη δικαιοδοσία των ίδιων των Σύρων να καθορίσουν πώς θα συντάξουν σύνταγμα, πώς θα κάνουν εκλογές και ποιος θα είναι ο πρόεδρός τους. Καταρχήν λοιπόν ο Ασάντ είναι παρών. Γι αυτό στο πλαίσιο αυτής της διάσκεψης για το σύνταγμα πρέπει να συνομιλήσει κανείς με το καθεστώς Ασάντ».

Εκτός από τον πρόεδρο Ασάντ στο μέλλον της Συρίας ανήκουν οπωσδήποτε και οι Κούρδοι. «Οι Κούρδοι συνθέτουν ένα σημαντικό κομμάτι του συριακού πληθυσμού» θυμίζει ο Σμιτ. «Έχουν νόμιμα συμφέροντα και είναι αυτονόητο ότι αποτελούν τμήμα διάσκεψης για το σύνταγμα της χώρας, κομμάτι πολιτικής λύσης και έχουν θέση σε μεταπολεμική τάξη πραγμάτων στη Συρία».

Μακρόν: Λυπάμαι για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία

«Λυπάμαι πάρα πολύ για την απόφαση σχετικά με την Συρία», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στο Τσαντ όπου βρίσκεται.

«Όταν είσαι σύμμαχος μάχεσαι με ενωμένες τις δυνάμεις. Είναι το πιο σημαντικό πράγμα για έναν επικεφαλής κράτους και επικεφαλής του στρατού. Ο σύμμαχος πρέπει να είναι αξιόπιστος», πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία του έργου που επιτελούν οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που έχουν πάρει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της βόρειας και ανατολικής Συρίας από το Ισλαμικό Κράτος.

«Κάνω έκκληση προς όλους…να μη ξεχνούν τι τους οφείλουμε», υπογράμμισε.

Σχετικά Νέα