Dubai Chocolate: Παγκόσμια έλλειψη στα φιστίκια, εκτοξεύτηκε η τιμή τους

Σύμφωνα με τους Financial Times, η φρενίτιδα που εκρατεί για την σοκολάτα του Ντουμπάι έχει προκαλέσει παγκόσμια έλλειψη φιστικιών, με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξευθούν.

Συγκεκριμένα, η τιμή των φιστικιών αυξήθηκε από 7,65 δολάρια ανά λίβρα (περίπου 15,68 ευρώ ανά κιλό) πέρυσι, σε περίπου 10,30 δολάρια σήμερα (περίπου 21,35 ευρώ/κιλό), σύμφωνα με τον Giles Hacking της εταιρείας εμπορίας ξηρών καρπών CG Hacking, που μίλησε για εξαντλημένα αποθέματα.

Η έλλειψη επιδεινώθηκε από την κακή συγκομιδή του περασμένου έτους στις ΗΠΑ, τον κορυφαίο εξαγωγέα στον κόσμο. Αν και η ποιότητα ήταν υψηλή, η ποσότητα – ειδικά των ξηρών καρπών χωρίς κέλυφος, χαμηλότερης ποιότητας που χρησιμοποιούνται στη σοκολάτα – ήταν περιορισμένη.

Καθώς η σοκολάτα του Ντουμπάι κέρδισε έδαφος και έγινε viral, οι σοκολατοποιοί σάρωσαν τα διαθέσιμα φιστίκια, εμβαθύνοντας το παγκόσμιο έλλειμμα.

Το Ιράν, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός, ανέφερε αύξηση 40% στις εξαγωγές φιστικιών προς τα ΗΑΕ τους έξι μήνες που οδήγησαν στον Μάρτιο του 2025.

Η έλλειψη σηματοδοτεί μια απότομη στροφή από το 2023, όταν η παγκόσμια προσφορά ξεπερνούσε τη ζήτηση, οδηγώντας σε πτώση των τιμών, επισήμανε μέλος του ΔΣ της Ένωσης Φιστικιών του Ιράν, Behrooz Agah.

Αυτή η υπερπροσφορά είχε οδηγήσει στη διάθεση πολλών παραγώγων προϊόντων όπως βούτυρο, λάδι και πάστα φιστικιού – τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε τρόφιμα με βάση το φιστίκι. «Αυτό συνέπεσε με την κυκλοφορία της σοκολάτας Dubai, η οποία σταδιακά έγινε viral παγκοσμίως», εξήγησε.

Στην Καλιφόρνια, ορισμένοι αγρότες έχουν αρχίσει να μεταβαίνουν από την καλλιέργεια αμυγδάλων σε φιστίκια τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των αμυγδάλων. Ωστόσο, τα νέα δέντρα δεν θα αποδώσουν καρπούς πριν από τη συγκομιδή της επόμενης σεζόν, τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, οι σοκολατοποιοί δυσκολεύονται να καλύψουν τη ζήτηση.

«Νιώθεις πως ξεφύτρωσε από το πουθενά, κι όμως τώρα τη βλέπεις σε κάθε κατάστημα», λέει ο Charles Jandreau, γενικός διευθυντής του Prestat Group, που κατέχει πολυτελείς σοκολατοποιίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», σχολίασε, αναφερόμενος και στις δυσκολίες προμήθειας για το καταΐφι – της τεμαχισμένης ζύμης της Μέσης Ανατολής που χρησιμοποιείται στην κρέμα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα