Δραματική προειδοποίηση Λέκκα: Έχει χαθεί του 70% του δασικού ιστού -Να μην χάσουμε ούτε ένα δέντρο στην Αττική

Για πολλαπλές απειλές που συνδέονται άμεσα με την κλιματική κρίση και επιτείνουν τους κινδύνους σε δασικά οικοσυστήματα, υποδομές και κατοικημένες περιοχές, προειδοποιεί ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Σε συνέντευξή του σήμερα στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» ο κ. Λέκκας στηλίτευσε τη δραματική μείωση των δασικών εκτάσεων στην Αττική.

«Έχει χαθεί ένα 70% του δασικού ιστού τα τελευταία 25 χρόνια», τόνισε υπογραμμίζοντας πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα δέντρο από την Αττική». Επισήμανε ότι τα εναπομείναντα περιαστικά δάση βρίσκονται σε κακή κατάσταση, με ξερά πεύκα και κακή διαχείριση. «Υπάρχει ένα κομμάτι της Πεντέλης προς τον Διόνυσο, κάποια σημεία στα Μελίσσια, η Πάρνηθα που παλεύει να κρατηθεί, και ο Υμηττός που αντέχει». Όπως είπε, ο Υμηττός αποτελεί πρότυπο πρόληψης: «Υπάρχει ο Σύνδεσμος Δήμων του Υμηττού που έχει καταστήσει τον Υμηττό ένα πρότυπο κέντρο πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, με εθελοντές, σύγχρονες τεχνολογίες και δομές».

Φωτιές, ξηρασία και μύκητες απειλούν το δασικό οικοσύστημα
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και σε έναν επικίνδυνο συνδυασμό φαινομένων: «Η κλιματική κρίση επιτείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Έχουμε ξηρασία, πυρκαγιές και, αμέσως μετά, πλημμύρες».

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τους μύκητες που καταστρέφουν τα δάση: «Σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παρατηρείται προσβολή από μύκητες σε πλατάνια και έλατα. Έχω συγκεκριμένα παραδείγματα από την Καρδίτσα, την πατρίδα μου, όπου το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό».

«Έχει απασχολήσει τον Τύπο και τις αρχές, όμως τα περιθώρια αντιμετώπισης είναι περιορισμένα, γιατί πρόκειται για φαινόμενο μεγάλης έκτασης», είπε.

Αναφέρθηκε και στον κίνδυνο πλημμύρων λέγοντας: «Τα φαινόμενα είναι αλληλένδετα. Η ξηρασία οδηγεί σε δασικές πυρκαγιές. Μετά τις πυρκαγιές έρχονται έντονες βροχοπτώσεις που προκαλούν πλημμύρες και κατολισθήσεις», εξήγησε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι η απογύμνωση του εδάφους ενισχύει τον φαύλο κύκλο: «Μπαίνουμε σε έναν κύκλο που είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα