Δολοφονία Καραϊβάζ: Ενώπιον ανακριτή οι δύο κατηγορούμενοι

Να αντικρούσουν όσα τους καταλογίζονται στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος τους, θα επιχειρήσουν σήμερα με τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή, οι δύο συλληφθέντες για εμπλοκή τους στην δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ πριν δύο χρόνια.

Τα δύο αδέλφια που είναι αντιμέτωπα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία, σήμερα θα οδηγηθούν για να απολογηθούν ενώπιον του 30ου Τακτικού Ανακριτή μετά το ένταλμα σύλληψης που τους φέρνει ενώπιον των δικαστικών αρχών ως δράστες της μαφιόζικης επιχείρησης που οργανώθηκε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου έξω από το σπίτι του στον ‘Αλιμο στις 9 Απριλίου 2021.

Δολοφονία Καραϊβάζ: Αμφισβητούν το κατηγορητήριο οι συλληφθέντες
Σύμφωνα με την συνήγορο του 40χρονου και του 48χρονου αδελφού του, Αθανασία Σταυρή, οι δύο κατηγορούμενοι αμφισβητούν τα στοιχεία που επικαλούνται οι αστυνομικές αρχές για τους εντολείς της. Η συνήγορος σε δήλωσή της σε τηλεοπτικό σταθμό χαρακτήρισε “ασύνδετα μεταξύ τους” όσα καταγράφονται στην δικογραφία σε βάρος των εντολέων της, αναφέροντας ότι τα δύο αδέλφια βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης με “λογικά άλματα”. Όπως ανέφερε η κ. Σταυρή:

“Οι εντολείς αρνούνται με κάθε τρόπο την κατηγορία. Να πούμε και να αποσαφηνιστεί σχετικά με το παρελθόν των δύο αδελφών ότι δεν έχουν ποινικό παρελθόν με την έννοια των καταδικών. Έχουν λευκό ποινικό μητρώο” .

Τα καρτοκινητά – φαντάσματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, στην οποία φαίνεται να περιγράφεται η δράση και άλλων προσώπων που είχαν εμπλοκή στην δολοφονία, οι δύο κατηγορούμενοι φαίνεται να είχαν χρησιμοποιήσει λίγες ημέρες πριν την δολοφονία καρτοκινητά τηλέφωνα -φαντάσματα, έχοντας βάλει σε παύση τα δικά τους. Τα εν λόγω, αποκαλούμενα και “πακιστανικά τηλέφωνα” δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ ξανά μετά τη δολοφονία. Παράλληλα φέρονται να είχαν λάβει μέτρα για τη διαφυγή τους από το σημείο που “γαζώθηκε” ο δημοσιογράφος αλλά και να είχαν μελετήσει το σημείο ιδιαίτερα προσεκτικά.

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετά καθώς οι κατηγορούμενοι αναμένεται ότι μετά τους ισχυρισμούς που θα προβάλλουν θα κληθούν να απαντήσουν σε δεκάδες ερωτήσεις του δικαστικού λειτουργού.

Το «συμβόλαιο θανάτου» και οι συσχετισμοί με τρεις εκτελέσεις

Φιλικές σχέσεις με τρία πρωτοκλασάτα ονόματα της νύχτας, που έχασαν την ζωή τους στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος είχε αναπτύξει ο Γιώργος Καραϊβάζ, και από τους οποίους σύμφωνα με αστυνομικές πηγές αντλούσε αποκλειστικές πληροφορίες που αφορούσαν την Greek Mafia.

Τόσο στο διαβιβαστικό της αστυνομίας για την δολοφονία του, όσο και στην έκθεση της ΕΥΠ για την δράση του οργανωμένου εγκλήματος με την βοήθεια επίορκων αστυνομικών, αναφέρονται σε μεγαλύτερο βαθμό οι σχέσεις του δημοσιογράφου με τον Δημήτρη Μάλαμα και τον Δημήτρη Καπέ Καπετανάκη, και ελάχιστα με τον πρώην Εκαμίτη Σπύρο Παπαχρήστου.

Στο διαβιβαστικό για την δολοφονία του, με τίτλο το «προφίλ του θύματος« γίνεται αναφορά στις σχέσεις που είχε με αρχηγικά στελέχη της νύχτας. «Από την εξέταση του οικογενειακού, φιλικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος του θύματος, προέκυψε πως ο ΚΑΡΑΪΒΑΖ δεν είχε διαφορές με κανέναν. Παρ’ όλα αυτά, το στενό περιβάλλον του ανέφερε ότι η δολοφονία του πιθανόν σχετίζεται με την εργασία του και συγκεκριμένα με τις σχέσεις που είχε αποκτήσει με διάφορα άτομα, προκειμένου να εκμαιεύει πληροφορίες για τις ανάγκες του ρεπορτάζ». Όπως προέκυψε, ο ΚΑΡΑΪΒΑΖ είχε επαφές, μεταξύ άλλων, με τον Μαλαμα Δημήτριο και τον Δημήτρη Καπετάκη (γνωστό ως «ΚΑΠΕ») οι οποίοι δολοφονήθηκαν».

Για τη δολοφονία του Δημήτρη Μάλαμα τον Οκτώβριο του 2019 στη Λεωφόρο Αθηνών στο Χαϊδάρι ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε γράψει: «Όποιον κι αν ρωτήσεις (…) θα σας πει ότι δεν γνώριζε τον Δημήτρη Μάλαμα. Ο υποφαινόμενος τον γνώριζε, και μάλιστα τον γνώρισε μετά από σκληρή κριτική σχετική με την εμπλοκή του ονόματός του σε υποθέσεις διαφθοράς αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Η γνώμη μας άλλαξε με την πάροδο του χρόνου. Μας βοήθησε να μάθουμε πολλά. (…) Μικρό καιρό πριν από το έκβας της ζωής του, τον καταχωρίσαμε στη χορεία των φίλων».

Ο Γιώργος Καραϊβάζ, όπως και ο ίδιος έλεγε και έγραφε διατηρούσε επαφές και με ένα ακόμη μέλος της Greek Mafia. Τον Δημήτρη Καπετανάκη, γνωστό ως «Καπέ», ο οποίος δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριου του 2020 στα Βριλήσσια.

Παλιός γνώριμος της ΕΛ.ΑΣ. ο Δημήτρης -Καπέ- Καπετανάκης, ήταν γνωστός για ληστείες, εκβιασμούς και φυσικά για εμπλοκή στην υπόθεση του «Συνδικάτου του Εγκλήματος».
«Η δημοσιογραφική σχέση με τον Δημήτρη Καπέ ανάγεται στο 1996 κι έκτοτε συνοδεύεται με σχέσεις ειλικρίνειας. Πολύ περισσότερης ειλικρίνειας απ’ ό,τι με επιφανείς αξιωματικούς» είχε γράψει ο έμπειρος αστυνομικός συντάκτης.

Ο Καπές είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές.Και με την εμπλοκή του σε δικογραφία της ΕΥΠ στις οποία εμπλεκόταν και ο Δημήτρης Μάλαμας. Για την ίδια υπόθεση είχε ζητηθεί να καταθέσει και ο Γιώργος Καραϊβάζ και μάλιστα, είχε αναφερθεί ο ίδιος σε αυτό με άρθρα του.

«Γνωρίζουμε πως εδώ και πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια, με την αξιοποίηση των επισυνδέσεων της ΕΥΠ στην προσπάθεια διαλεύκανσης του όποιου εισοδισμού του Δημήτρη Μάλαμα στην Αστυνομία και αλλαχού, το δικό μου όνομα “σέρνεται” τα τελευταία χρόνια ένθεν κακείθεν με την υπόνοια της υποβοήθειας του Δημήτρη σε επίπεδο πληροφόρησης. (…) Ποτέ δεν κρύψαμε -πέραν των δεοντολογικών συμβατικών μας δεσμεύσεων- απολύτως τίποτα» είχε δηλώσει ο Γιώργος Καραϊβάζ.

Αναπάντητα ερωτήματα, περίεργες συμπτώσεις
Η ΕΥΠ άκουγε πολλές φορές τον δημοσιογράφο στο παρελθόν (το 2015-2016) πότε νόμιμα και πότε παράνομα, όπως λένε οι δικηγόροι της οικογένειας, και έκανε αναφορά για τις επαφές του με τον κόσμο της μαφίας, καθώς είχε θέσει υπό παρακολούθηση δυο γνωστούς μαφιόζους, με τους οποίους ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε στενές επαφές για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, επαφές που εξελίχθηκαν- όπως ανέφερε ο ίδιος- και σε φιλία.
Κεντρικά πρόσωπα της έρευνας της ΕΥΠ, ήταν ο Δημήτρης Μάλαμας και ο Δημήτρης Καπετανάκης.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που έκανε την έρευνα, εν ενεργεία και απόστρατοι αστυνομικοί, δικηγόροι και επιχειρηματίες της νύχτας, παρείχαν «κάλυψη« σε οίκους ανοχής, στριπτιζάδικα και παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες, εισπράττοντας ποσά που έφθαναν ακόμα και σε 1.000.000 ευρώ τον μήνα. Από την δικογραφία είχαν διαρρεύσει φωτογραφίες, με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ να παραλαμβάνουν τσάντες με «μαύρο χρήμα».

Ο Δημήτρης Μάλαμας, με τον οποίο ο Γιώργος Καραϊβάζ διατηρούσε συχνές επαφές, αναφέρεται ως το πρόσωπο στο οποίο κατέληγαν οι εισπράξεις.

Στο πόρισμα της Εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, περιγράφονται ακόμα οι επαφές του Γιώργου Καραϊβάζ και με τον Δημήτρη Καπετανάκη. Ο τελευταίος ενημερωνόταν- σύμφωνα πάντα με την ΕΥΠ- από τον δημοσιογράφο, για τη δράση διαφόρων φυλακισμένων ποινικών, με τους οποίους είχε προσωπικές διαφορές.
Το πόρισμα της ΕΥΠ μαζί με τις απομαγνητοφωνήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, υπεβλήθη στην Εισαγγελία Διαφθοράς, με τη Εισαγγελία να καλεί τους εμπλεκομένους σε έγγραφες εξηγήσεις.

Μέσω του δικηγόρου του, ο Γιώργος Καραϊβάζ κατέθεσε υπόμνημα όπου περιέγραφε τη σχέση του με τον Δημήτρη Μάλαμα. Όπως έλεγε, «γνωρίστηκαν το 2015 με αφορμή εμπλοκή του σε ποινική υπόθεση με μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον». Ανέφερε ακόμα ότι δημιούργησε με τον εκλιπόντα μια «φιλική σχέση» και κατηγορούσε την ΕΥΠ για «προσπάθεια δημιουργίας ενόχων».

Στο υπόμνημά του ο αστυνομικός συντάκτης, κατηγορούσε την ΕΥΠ, ότι αναφέρεται σε συνομιλίες του με τον γνωστό μαφιόζο Παπαχρήστου, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στη δικογραφία . Ο Παπαχρήστου, τον οποίο κατονόμαζε ο Γιώργος Καραϊβάζ, ήταν ένας πρώην αστυνομικός που δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2018 έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη. Ήταν ένας άνθρωπος που είχε μεγάλες γνωριμίες και επηρέαζε καταστάσεις στην Αστυνομία, είχε διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο αλλά και επαφές με γνωστούς επιχειρηματίες. Ήταν και αυτός φίλος με τον Γιώργο Καραϊβάζ, και συχνά κάθονταν στην ίδια παρέα και αντάλλασσαν απόψεις και πληροφορίες.
Στο πόρισμα της ΕΥΠ υπήρχαν ελάχιστες αναφορές στον Παπαχρήστου, παρότι ο Μάλαμας, στον οποίο υποτίθεται εστίαζε η έρευνα, περιγράφεται ως «το δεξί χέρι του Παπαχρήστου».

Με αφορμή την έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε δημοσιεύσει τότε ένα κείμενο στο Bloko.gr το οποίο είχε τίτλο:«Η εμπλοκή μου στο κύκλωμα διαφθοράς της ΕΛ.ΑΣ. – Αϊ στο διάολο κρετίνοι”. Ήταν έτοιμος να καταθέσει για τον “άρχοντα” της νύχτας στις δικαστικές αρχές», όπως και ο ίδιος έλεγε, αλλά δεν πρόλαβε καθώς τον εκτέλεσαν έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, και δεν αποκάλυψε όσα γνώριζε για τους δολοφόνους των τριών φίλων του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα