

Οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησαν σήμερα για αυξανόμενο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια επιφέροντας πλήγμα ανάπτυξη.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο των δύο Οργανισμών ότι το αυξημένο κόστος δανεισμού “αρχίζει πραγματικά να δαγκώνει”.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα δει τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος και το επόμενο έτος, ενώ υπολογίζει ότι μέχρι το 2026 θα έχουν χαθεί 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από την παγκόσμια παραγωγή.
Παράλληλα, όπως σημείωσε η κ. Γκεοργκίεβα, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν μπορούν να αφήσουν τον πληθωρισμό να είναι “ανεξέλεγκτο τραίνο”.
Η ίδια πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ βλέπει “ένα σημαντικό πρόβλημα” στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, όπου η μεταβλητότητα συμπιέζει την ανάπτυξη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας προειδοποίησε ότι υπάρχει “πραγματικός κίνδυνος” παγκόσμιας συρρίκνωσης το επόμενο έτος και ότι η ισχύς του δολαρίου αποδυναμώνει τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών, αυξάνοντας το χρέος τους σε “επαχθή” επίπεδα.
Σχετικά Νέα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι προτείνει στη Μόσχα να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις για 30 ημέρες
Να εγκαταλείψει τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε πολιτικές.
Ισραήλ: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης φοβάται ότι η εκστρατεία μίσους εναντίον του επικεφαλής της Σιν Μπετ θα οδηγήσει σε «πολιτική δολοφονία»
Φοβάται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λάπιντ, μια «πολιτική δολοφονία».
Γερμανία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό που απείλησε με μαχαίρι τους υπαλλήλους και τους θαμώνες ενός κλαμπ
Ένας Γερμανός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος είχε επιτεθεί σε.
Ρωσία-Ουκρανία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση, πέραν της Κυριακής, της πασχαλινής εκεχειρίας που.