

Μεγάλοι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησαν σήμερα για τις «τεράστιες» συνέπειες που θα έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για την παγκόσμια οικονομία.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι αισθάνονται «φρίκη και βαθιά ανησυχία» και πως συναντήθηκαν χθες, Πέμπτη, για να συζητήσουν τον αντίκτυπό της και μια συλλογική απόκριση στη σύγκρουση.
Οι υπογράφοντες οργανισμοί, που περιλαμβάνουν επίσης την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), υπογραμμίζουν πως εκτός από «την ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία, ο πόλεμος διαταράσσει επίσης τα μέσα επιβίωσης στην περιοχή και πέρα από αυτήν».
Μειώνει τον εφοδιασμό σε ενέργεια, τρόφιμα, αυξάνει τις τιμές, «θα βλάψει τη μετά την πανδημία ανάκαμψη σε όλο τον κόσμο».
«Το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας θα αισθανθεί τις επιπτώσεις μέσω μια πιο αργής μεγέθυνσης, διαταραχών στις εμπορικές ανταλλαγές, και οι πιο φτωχοί και οι πιο ευάλωτοι θα πληγούν περισσότερο», αναφέρουν.
Ιδιαίτερα οι γειτονικές της Ουκρανίας χώρες θα υποφέρουν από διαταραχές στο εμπόριο, στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και θα βρεθούν αντιμέτωπες με «κύματα προσφύγων».
Οι χρηματαγορές θα πληγούν επίσης από μια αβεβαιότητα που θα μεταδοθεί στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, σε σφίξιμο των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και μπορεί ακόμη και να «προκαλέσει ροή κεφαλαίων προς αναδυόμενες αγορές».
Οι υπογράφοντες οργανισμοί υπενθυμίζουν ενέργειες που έχουν ήδη ληφθεί: πακέτο βοήθειας δύο δισεκ. ευρώ από την ΕΤΑΑ, που καλύπτει κυρίως την ενεργειακή και πυρηνική ασφάλεια, μια πρόβλεψη 668 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ, 1,4 δισεκ. δολάρια επείγουσα βοήθεια εκ μέρους του ΔΝΤ, και 925 εκατ. δολάρια για την Παγκόσμια Τράπεζα.
Σχετικά Νέα
Πότε αναμένεται να συνεδριάσει το Κονκλάβιο για το νέο Πάπα – Οι πιθανοί διάδοχοι
Μετά την ολοκλήρωση της εννιαήμερης περιόδου πένθους από τον θάνατο του Φραγκίσκου, το Κονκλάβιο.
Κάρτα που γράφτηκε στον Τιτανικό πριν βυθιστεί πωλήθηκε σε δημοπρασία για σχεδόν 400.000 δολάρια
Μια κάρτα που έγραψε μέσα στο πλοίο ένας από τους πιο γνωστούς επιζώντες του.
Ιράν: Τουλάχιστον οκτώ οι νεκροί από την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς
Τουλάχιστον οκτώ είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 700 οι τραυματίες από την τεράστια.
Ανάστατοι παραμένουν οι κάτοικοι στην Κωνσταντινούπολη υπό τον φόβο μεγαλύτερου σεισμού
Ανάστατοι παραμένουν οι κάτοικοι ή τουλάχιστον μια μεγάλη μερίδα αυτών στην Κωνσταντινούπολη καθώς για.