ΔΝΤ: Mετ’ εμποδίων το 2022 – Τρεις κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Διαδρομή μετ’ εμποδίων για την παγκόσμια οικονομία χαρακτήρισε το 2022 η επικεφαλής του ΔΝΤ. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εντοπίζει στην αύξηση του πληθωρισμού, την πανδημία και τα υψηλά επίπεδα χρέους τους μεγαλύτερους κινδύνους ενώ επισήμανε ότι αυξήσεις των επιτοκίων από τη FED θα ήταν «ψυχρολουσία» για την ήδη αδύναμη οικονομική ανάκαμψη σε χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους σε δολάριο.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην εκδήλωση The Davos Agenda την Παρασκευή, ανέφερε ότι είναι «πολύ σημαντικό» η Fed να κοινοποιεί ξεκάθαρα τα σχέδια πολιτικής της για την αποφυγή εκπλήξεων. Τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο δαπανηρή για τις χώρες την εξυπηρέτηση του χρέους τους σε δολάρια.

«Δράστε τώρα. Εάν μπορείτε να παρατείνετε τις προθεσμίες, κάντε το. Εάν έχετε νομισματικές αναντιστοιχίες, τώρα είναι η στιγμή να τις αντιμετωπίσετε», σημείωσε η Κρ. Γκεοργκίεβα. Πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της αφορά τις χώρες χαμηλού εισοδήματος με υψηλά επίπεδα αυτού του χρέους.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί, είπε η Γκεοργκίεβα, αλλά τόνισε ότι «χάνει κάποια δυναμική». «Το 2022 θα είναι σαν διαδρομή μετ’ εμποδίων», ανέφερε, δεδομένων των κινδύνων όπως η αύξηση του πληθωρισμού, η πανδημία και τα υψηλά επίπεδα χρέους. Το ΔΝΤ προειδοποίησε τον Δεκέμβριο ότι το παγκόσμιο χρέος έφτασε τα 226 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι το πρόβλημα αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά. «Το 2020, είχαμε παρόμοιες πολιτικές παντού, επειδή πολεμούσαμε το ίδιο πρόβλημα – μια οικονομία σε αδιέξοδο. Το 2022, οι συνθήκες σε κάθε χώρα θα είναι πολύ διαφορετικές, επομένως δεν μπορούμε πλέον να έχουμε την ίδια πολιτική παντού, πρέπει να είναι συγκεκριμένη για κάθε χώρα και αυτό κάνει τη δουλειά μας το 2022 πολύ πιο περίπλοκη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα