ΔΝΤ: Εύσημα αλλά και αστερίσκοι για την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας

Επειτα από μια περίοδο ταχείας ανάκαμψης από την κρίση του 2012-13, η αναπτυξιακή δυναμική της κυπριακής οικονομίας επανέρχεται σταδιακά σε πιο σταθερούς αλλά σχετικά ταχείς ρυθμούς. Έχοντας ως στήριγμα τους τομείς κατασκευών και υπηρεσιών, το ΑΕΠ της Κύπρου αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς κοντά στο 3% την περίοδο 2019 και 2020, όπως προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του για την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του διαπιστώνει πρόοδο στην αντιμετώπιση των εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων που απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, Ειδικότερα, για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι «οι πωλήσεις μη-εξυπηρετούμενων δανείων, οι αλλαγές στο πλαίσιο κατασχέσεων και αφερεγγυότητας και η εκκαθάριση μεγάλης συστημικής τράπεζας συνέβαλαν στη μείωση του ρίσκου χρηματοδότησης», Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν ορισμένες αδυναμίες, σημειώνει το ΔΝΤ, Οι πολιτικές πιέσεις για την αναίρεση αυτών των μεταρρυθμίσεων έχουν κλιμακωθεί πρόσφατα. Στα τραπεζικό σύστημα, το ποσοστό των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, στο 30% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων, παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τα υψηλα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους.

Παρ’ όλα αυτά, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την κυπριακή οικονομία παραμένουν ιδιαίτερα θετικές, παρά τις εξωγενείς προκλήσεις. Μεσοπρόθεσμα, η ανάτπυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί κοντά στο 2,5%, αν και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αντέξει στις πιέσεις, χάρη στη βελτίωση της αγοράς εργασίας και τη σταδιακή ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης, καθώς βελτιώνονται οι ισολογισμοί των τραπεζών.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ απέδωσε εύσημα στην Κύπρο για την οικονομική ανάκαμψη και την υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έδωσαν έμφαση στη σημασία του να συνεχισθούν οι προσπάθειες για περαιτέρω ενδυνάμωση των ισολογισμών των τραπεζών και της κερδοφορίας τους, αλλά και στη σημασία μας αποδοτικής «εργαλειοθήκης» διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Τέλος, χαιρέτισαν τις ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις της Κύπρου, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη να συνεχισθούν οι προσπάθειες μετριασμού των κινδύνων που απειλούν τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ συνέστησαν αποτελεσματικότερη διαχείριση των δαπανών και έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα