Διστακτικό ξεκίνημα στο β’ τρίμηνο για τη Wall Street

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας ο βιομηχανικός Dow Jones και ο S&P 500 καθώς τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τη μεταποίηση αναζωπύρωσαν τις αμφιβολίες για το πότε θα επιλέξει η Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια της.

Το Institute for Supply Management (ISM) ανακοίνωσε σήμερα ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου πέρασε τον Μάρτιο σε τροχιά επέκτασης για πρώτη φορά σε ενάμιση χρόνο, με την παραγωγή να ανακάμπτει με ισχυρό ρυθμό και τις νέες παραγγελίες να ενισχύονται.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM ενισχύθηκε στις 50,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από 47,8 μονάδες το Φεβρουάριο. Αυτή είναι η υψηλότερη μέτρηση και η πρώτη φορά που ο δείκτης ξεπερνά το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας από τον Σεπτέμβριο του 2022. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στο 48,5.

Τα ισχυρά στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης επιβεβαίωσαν ότι η αμερικανική οικονομία διαθέτει αντοχές κάτι που θα μπορούσαν να επικαλεστούν οι αξιωματούχοι της Fed – ιδίως αυτοί που ανησυχούν περισσότερο για τον κίνδυνο να αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός – προκειμένου να καθυστερήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων.

Σε αυτό το πλαίσιο μετριάστηκε κάπως ο ενθουσιασμός για τις μειώσεις των επιτοκίων, με τις αγορές χρήματος να δίνουν πιθανότητα περίπου 58% για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο από περίπου 66% πριν την ανακοίνωση των στοιχείων, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME Group

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία οδήγησαν σε άλμα τις αποδόσεις των ομολόγων. Η απόδοση στο διετές βρέθηκε να κερδίζει πάνω από 9 μονάδες βάσης, ενώ στο 10ετές πάνω από 13 μ.β. ξεπερνώντας το 4,32%.

Δείκτες – Στατιστικά

Σε αυτό το κλίμα ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 240,52 μονάδες ή -0,60% και έκλεισε στις 39.566,85 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 10,58 μονάδες ή -0,20% στις 5.243,77 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq στο μεταξύ κατάφερε να ανακτήσει στο τέλος το θετικό πρόσημο και έκλεισε με άνοδο 17,37 μονάδων ή 0,11% στις 16.396,83 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones εννέα κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η 3M με άλμα 5,34 δολ. ή 6,02% και κλείσιμο στα 94,02 δολ και ακολούθησαν η Microsoft με άνοδο 0,92% στα 424,57 δολ. και η Chevron με κέρδη 0,85% στα 159,08 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Home Depot (-4,06%), η Boeing (-1,81%) και η Honeywell International (-1,58%)

Οι δείκτες είχαν ξεκινήσει σε ανοδικό έδαφος τις συναλλαγές, με τον S&P 500 να σκαρφαλώνει και σε νέα υψηλά στον απόηχο των ενθαρρυντικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τον πληθωρισμό τα οποία κράτησαν ζωντανές τις ελπίδες ότι η Fed θα ξεκινήσει τον Ιούνιο τις μειώσεις των επιτοκίων.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης – ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό – αυξήθηκε 0,3% το Φεβρουάριο. Ο ετήσιος πληθωρισμός στο μεταξύ αυξήθηκε κατά 2,5% μετά από άνοδο 2,4% τον Ιανουάριο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για μηνιαία άνοδο του δείκτη κατά 0,4% και 2,5% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε εξάλλου την Παρασκευή ότι τα τελευταία στοιχεία “ήταν σε γενικές γραμμές αυτό που θέλουμε να βλέπουμε”.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι μετοχές της Trump Media & Technology Group κατρακύλησαν σήμερα 21%, διαγράφοντας τα κέρδη τους από το ντεμπούτο τους την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η μητρική πλατφόρμα Truth Social πυροδότησε αμφιβολίες σχετικά με τη συνέχιση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει για την κάλυψη των οικονομικών της υποχρεώσεων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η εταιρεία παρουσίασε καθαρή ζημία 58,2 εκατ. δολ. το έτος που έληξε τον Δεκέμβριο του 2023, σε σύγκριση με καθαρά κέρδη 50,5 εκατ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα ήταν στα 4,13 εκατ. δολ. πέρυσι, από 1,47 εκατ. δολ. το 2022, μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενο σχετικά έγγραφα της εταιρείας.

“Στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και 2022, η διοίκηση είχε ουσιώδεις αμφιβολίες ότι η TMTG θα έχει επαρκή κεφάλαια για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, καθώς αυτές καθίστανται απαιτητές, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων που σχετίζονται με γραμμάτια που είχαν εκδοθεί προηγουμένως από την TMTG”, ανέφερε η εταιρεία.

Η Trump Media ανακοίνωσε παράλληλα ότι αναμένει να καταγράψει λειτουργικές ζημίες και αρνητικές ταμειακές ροές από τις δραστηριότητες για το άμεσο μέλλον, καθώς εργάζεται για να επεκτείνει τη βάση των χρηστών της, προσελκύοντας περισσότερους συνεργάτες και διαφημιστές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα