Διστακτική άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια ανοδικά, αλλά με αρκετή επιφυλακτικότητα, κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ζυγίζει τις δυνάμεις του στην επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων, το δύσκολο σκαλοπάτι που θα σβήσει επί της ουσίας τη διόρθωση των προηγούμενων ημερών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,52% στις 898,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,62% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.177,84 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,12% στις 600,96 μονάδες.

Η επομένη του άλματος
Μετά το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα είναι λίγο έως πολύ αναμενόμενο η αγορά να αναζητά τις στηρίξεις της προκειμένου αφενός να επαναπροσεγγίσει το δύσκολο επίπεδο των 900 μονάδων και αφετέρου να απορροφήσει τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων, που λογικά θα υπάρξουν. Η εικόνα που δίνει πάντως αυτή τη στιγμή η αγορά είναι αυτή της αναμονής, αν κρίνει κανείς και από τη χαμηλή μέχρι τώρα συναλλακτική δραστηριότητα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μπορεί οι συναλλαγές στην αγορά στα πρώτα λεπτά να εμφανίζονταν ικανοποιητικές, όμως η εστίαση βρίσκεται στη μετοχή της Alpha Bank, στην οποία μάλιστα όχι μόνο διακινήθηκε ένα πακέτο 2,5 εκατ. τεμαχίων στα 1,24 ευρώ, αλλά έχει διακινήσει πάνω από το 80% του μέχρι τώρα όγκου.

Ο γενικός δείκτης καταβάλει τη δεύτερη προσπάθεια του να υπερκεράσει το ψυχολογικό εμπόδιο των 900 μονάδων ενόψει, σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή Πέτρο Στεριώτη. Στα θετικά για την αγορά η “ψυχραιμία” που επέδειξαν οι επενδυτές στη διόρθωση 40 περίπου μονάδων του ΓΔ στις προηγηθείσες συνεδριάσεις. Δύσκολη, βέβαια, απόφαση το άνοιγμα νέων θέσεων όταν έχει ήδη προηγηθεί μεγάλο ράλι τους τελευταίους δυόμιση μήνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εγχώρια κεφαλαιαγορά (επενδυτές και εισηγμένες) θα πρέπει να συνεχίσει να αξιοποιεί τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, στην προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να διαφύγει επιτέλους από το πλαίσιο τιμών 420 – 950 μονάδων που “σημάδεψε” την τελευταία εξαετία.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Aegean, Alpha Bank και Πειραιώς ηγούνται της ανόδου με κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Titan, Φουρλή και ΟΠΑΠ. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, Jumbo, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Εθνική, Λάμδα, Coca Cola και Ελλάκτωρ.

Χωρίς μεταβολή είναι ο ΟΛΠ και η ΕΧΑΕ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος, χωρίς όμως καμία να κινείτια με απώλειες που να ξεπερνούν το 1%.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα