Διστακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Ήπια ανοδικά έχουν ξεκινήσει τις πρώτες συναλλαγές της εβδομάδας οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, έπειτα από ένα ταραχώδες πενθήμερο στο ρυθμό των αλλεπάλληλων αυξήσεων επιτοκίων παγκοσμίως.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,07% στις 403,5 μονάδες, με τον κλάδο των ταξιδιών και αναψυχής να ενισχύεται κατά 1,1% ενώ οι κατασκευαστικές και οι εταιρείες πρώτων υλών υποχωρούν κατά 1,2%.

Παρομοίως, ο Stoxx 50 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται με μικρά κέρδη 0,25% στις 3.447 μονάδες.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,3% στις 13.165 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 7.031 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,1% στις 5.880 μονάδες.

Ελαφρώς πτωτικά κινείται και ο ιταλικός FTSE MIB στην περιφέρεια παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος στις 21.800 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,3% και διαπραγματεύεται στις 8.190 μονάδες.

Οι αγορές, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκοσμίως, έρχονται από μία εβδομάδα έντονων τριγμών στον απόηχο των διαδοχικών κινήσεων κεντρικών τραπεζών για να τιθασεύσουν τον αχαλίνωτο πληθωρισμό.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αύξηση τα επιτόκια της την περασμένη Τετάρτη κατά το θηριώδες μέγεθος των 75 μονάδω βάσης (0,75%), για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό από το 1994, ενώ έχει προαναγγείλει ότι θα συνεχίσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της με νέα αύξηση τον Ιούλιο, κατά 50 μ.β. ή ίσως και 75 μ.β. ξανά.

Ακολούθως, σε αύξηση των δικών της επιτοκίων προχώρησε απροσδόκητα και η Ελβετία την Πέμπτη, για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια και κατά 50 μ.β. όπως και η Τράπεζα της Αγγλίας, κατά 25 μ.β. όπως αναμενόταν.

Οι επενδυτές δείχνουν να ανησυχούν όλο και πιο έντονα πλέον ότι η ταυτόχρονη αποστράγγιση της ρευστότητας παγκοσμίως προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός θα οδηγήσει σε ύφεση παγκοσμίως, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα ταμπλό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις ΗΠΑ ο μεγάλος δείκτης S&P 500 ολοκλήρωσε τη χειρότερη εβδομάδα του από το 2020 με συνολικές απώλειες 5,8%, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones συμπλήρωσε στην 11η πτωτική του εβδομάδα στις τελευταίες 12 και απέχει από είσοδο και τυπικά σε περιοχή bear market λιγότερο από 300 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι τιμές χονδρικής στη Γερμανία εκτινάχθηκαν τον Μάιο κατά το θηριώδες 33,3% σε ετήσια βάση, το μεγαλύτερο μέγεθος που έχει καταγραφεί ποτέ από την επανένωση, δείχνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις απέχουν πολύ από το να περιοριστούν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα