Δισταγμός και μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Διστακτικά και με μεικτά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, παίρνοντας μια ανάσα μετά τα ισχυρά κέρδη της Παρασκευής, με τους επενδυτές να αξιολογούν αφενός τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και αφετέρου τη συμφωνία για το χρέος στις ΗΠΑ.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα εξανέμισε τις ανησυχίες για ενδεχόμενη στάση πληρωμών από τη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη και άνοιξε εκ νέου την “όρεξη” των επενδυτών διεθνών για ανάληψη ρίσκου, γεγονός που οδήγησε τις ευρωπαϊκές αγορές να κλείσουν με ισχυρά κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, η τρέχουσα ξεκινά επιφυλακτικά, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις επιπτώσεις του στην Ευρώπη. Οι επενδυτές, μάλιστα, προσπαθούν να αξιολογήσουν τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη και έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε μεν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, παραμένοντας ωστόσο πολύ υψηλότερα του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποδηλώνοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν.

Το ξεκαθάρισε άλλωστε και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι το 6,1% εξακολουθεί να είναι “πολύ υψηλό” και τόνισε, όπως και άλλα στελέχη της ΕΚΤ, ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης από την κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να μειωθεί εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,21% και κινείται στις 463,12 μονάδες, με τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να “οδηγεί” την άνοδο γράφοντας κέρδη 1,1%, μετά την ανακοίνωσε της Σαουδικής Αραβίας την Κυριακή ότι θα προχωρήσει εθελοντικά στη μείωση της παραγωγής της, στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό της παραγωγής, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει την τιμή του μαύρου χρυσού.

Στα επιμέρους χρηματιστήρια, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAC ενισχύεται κατά 0,14% στις 16.073,95 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 παλεύει να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, γράφοντας μικρές απώλειες 0,10%, στις 7.263,16 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 προσθέτει 0,41% και κινείται στις 7.638,80 μονάδες.

Στην ευρωπεριφέρεια, ο δείκτης IBEX 35, στη Μαδρίτη, ενισχύεται κατά 0,21% στις 9.336,99 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,23%, στις 27.007 μονάδες.