Διπλωματικός «πυρετός» στην Κύπρο: Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για την κήρυξη της δική της ΑΟΖ

Συναγερμό στα διπλωματικά κλιμάκια της Κύπρου σήμανε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak στο οποίο τονίζεται ότι η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στην κήρυξη της δική της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο δημοσίευμα της Yeni Safak, σύμφωνα με το κυπριακό SigmaLive, αναφέρεται ότι το σχέδιο για την κήρυξη της ΑΟΖ από την Τουρκία επεξεργάζονται, από κοινού, από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, στην Αγκυρα. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η Yeni Safak, η Τουρκία -που αυτές τις μέρες πραγματοποιεί επίδειξη δύναμης με τα γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Πορθητή»- ετοιμάζει σχετική συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ.

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Yeni Safak:

H Yeni Safak αναλύει το σχέδιο της Τουρκίας για την κήρυξη της δικής της ΑΟΖ / Φωτογραφία: Twitter
Yeni Safak: Η Τουρκία αψηφά τις πιέσεις, προχωρά σε κήρυξη ΑΟΖ
Λίγες ώρες μετά τη νέα πρόκληση Τσαβούσογλου για μοίρασμα των κοιτασμάτων, στο δημοσίευμα της Yeni Safak υπογραμμίζεται το εξής: «Η Τουρκία αψηφώντας τις πιέσεις πολλών χωρών και προκαλώντας τους γίγαντες της ενέργειας για την ενεργειακή ανεξαρτησία της, πολύ σύντομα θα ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ)».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ της Τουρκίας η φιλοκυβερνητική Yeni Safak επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη, που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, με τη βοήθεια της Τουρκίας απέκρουσε τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ δυνάμεων του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ.

Ενώπιον της Αγκυρας διανοίγεται μία σημαντική ευκαιρία για συμφωνία με την Τρίπολη στο θέμα των ενεργειακών πηγών της Μεσογείου, καθώς οι νοτιο-δυτικές ακτές του Αιγαίου της Τουρκίας βρίσκονται απέναντι από τη Λιβύη στο χάρτη. Ο αναγνωρισμένος από τα ΗΕ πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ Αλ Σάρατζ, φιλοξενήθηκε πριν από λίγες ημέρες εξάλλου από τον πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη».

Ο Τσαβούσογλου ετοιμάζει προτάσεις για τον Ερντογάν

Κατά το ίδιο δημοσίευμα η Τουρκία βρίσκεται μια ανάσα προ της επίτευξης της πολυπόθητης -για την Αγκυρα- συμφωνίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό που απομένει πλέον για να επισημοποιηθεί η πρόθεση της Τουρκίας είναι το πακέτο προτάσεων που ετοιμάζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούγοσλου, το οποίο θα παρουσιαστεί στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το SigmaLive, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα υπενθυμίζει, καταλήγοντας, τη θέση της Τουρκίας περί υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να αποκλειστεί η Κρήτη και τα δικαιώματά της, αναφέροντας ότι μόνο η ηπειρωτική χώρα ενός κράτους μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα και όχι τα νησιά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι αναπόφευκτη η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Σχετικά Νέα