Διώξεις κατά δημοσιογράφων που καλύπτουν τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία

Από την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων, η κυβέρνηση Λουκασένκο προχώρησε στις διώξεις Λευκορώσων και ξένων δημοσιογράφων, που καλύπτουν τις εξελίξεις στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε βαθιά κρίση μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αφαίρεσε τις διαπιστεύσεις και θα προχωρήσει στην απέλαση εργαζομένων σε ξένα μέσα, αφαίρεσε διαπιστεύσεις Λευκορώσων δημοσιογράφων, αλλά και ολόκληρων μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Ένωση Συντακτών της Λευκορωσίας, μεταξύ των 17 ξένων δημοσιογράφων είναι δύο εργαζόμενοι στο πρακτορείο Reuters, δύο του BBC, δύο του Associated Press, δημοσιογράφοι του γερμανικού δικτύου ARD και τέσσερις του Radio Liberty. Επίσης ανέφερε ότι αφαιρέθηκαν διαπιστεύσεις από πολλούς Λευκορώσους δημοσιογράφους που εργάζονται σε διάφορα μέσα ενημέρωσης.

Το Radio Liberty ανακοίνωσε ότι αιτιολογία για την ενέργεια αυτή «λόγοι ασφαλείας».

Η αμερικανική πρεσβεία στο Μινσκ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι «υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, τα εμπόδια που τίθενται στα ΜΜΕ να κάνουν ανεξάρτητα το έργο τους και στα Μέσα που εκφράζουν την αντιπολίτευση στη χώρα», ενώ σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί δεκάδες μπλόκα σε ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης και παράνομες κρατήσεις πολιτών από τις αρχές.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αποδίδει τις κινητοποιήσεις των πολιτών, που τον κατηγορούν για νοθεία στις εκλογές σε «ξένες δυνάμεις που απεργάζονται σχέδια κατά της χώρας» και υποστηρίζει ότι στόχος είναι να πληγεί η ανεξαρτησία της χώρας.

Έχει αρνηθεί επανειλημμένα τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ έχει απειλήσει ότι θα στείλει τον στρατό κατά των διαδηλωτών. Ωστόσο οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και έχει προγραμματιστεί ακόμη μία στο κέντρο της πρωτεύουσας Μινσκ την Κυριακή 30 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα