Διορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μισή ώρα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την άκαρπη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης, όπου και επιβεβαιώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Η ΠτΔ θα διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Νωρίτερα, πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ακολούθησε λίγο μετά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Τρίτος πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ακολούθησε ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αμέσως μετά έφτασε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μετά την έλευση όλων των πολιτικών αρχηγών εισήλθε στην αίθουσα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατ’ επιταγή του άρθρου 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος, συγκαλεί τη σύσκεψη προκειμένου να γίνει και η τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, με όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή για να διενεργήσει εκ νέου εκλογές.

Ποιος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Θεωρείται πιθανό, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός να ορκιστεί την Πέμπτη και μια ημέρα αργότερα η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Το πρόσωπο που θα αναλάβει αυτή τη θέση θα πρέπει να είναι ανώτατος δικαστικός δηλαδή, είτε ο Ιωάννης Σαρμάς πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή η Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ή τέλος η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου. Παραδοσιακά, είθισται να επιλέγεται ο αρχαιότερος δικαστικός και έτσι «φαβορί» θεωρείται ο Ι. Σαρμάς.

Την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.

Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 25 Ιουνίου

Εφόσον ολοκληρωθούν τα κοινοβουλευτικά προαπαιτούμενα, το μόνο που θα λείπει είναι το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, το οποίο θα θυροκολληθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου και θα προσδιορίζει σαφώς και την ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που νομοθετήθηκε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ισχύον, πλέον, σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το πρώτο κόμμα χρειάζεται το 37,5% των ψήφων για να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα