Δημοσκόπηση Prorata για ευρωεκλογές 2024: Προβάδισμα για τη ΝΔ – Δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε απόψε  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, (15/4), τον σημαντικότερο ρόλο στην εκλογική προτίμηση όσων μετακινήθηκαν από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι σήμερα σε κόμμα δεξιότερο  της Νέας Δημοκρατίας, έπαιξε «η απομάκρυνση του κόμματος από παραδοσιακές του θέσεις» (60%), ενώ οι εξελίξεις που επηρέασαν περισσότερο τους ψηφοφόρους αυτής της κατηγορίας ήταν: η ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια (51%), η αύξηση της εγκληματικότητας (34%), η διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών (31%) και το μείζον πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την  ακρίβεια (24%).

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρωτιά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ενώ ο  Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνης από τους πολίτες ως πρωθυπουργός της χώρας. Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση η μείωση του ποσοστού του κυβερνώντος κόμματος που παρατηρείται, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την «απομάκρυνση από τις παραδοσιακές θέσεις του κόμματος» αλλά και από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση  της PRORATA για λογαριασμό του Attica TV η πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων δίνει τα εξής αποτελέσματα:

 • ΝΔ: 25,5%
 • ΣΥΡΙΖΑ: 13%
 • ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: 11%
 • Ελληνική Λύση: 8,5%
 • ΚΚΕ: 8%
 • Πλεύση Ελευθερίας: 4%
 • Νέα Αριστερά: 3,5%
 • Νίκη: 3%
 • ΜΕΡΑ25: 2%
 • Δημοκράτες: 1,5%
 • Φωνή Λογική: 1,5%
 • Σπαρτιάτες: 1,5%
 • ΚΟΣΜΟΣ: 1%

Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της PRORATA για το ATTICA TV που είχε διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2024, η ΝΔ εμφανίζει υποχώρηση της τάξης των 4,5 μονάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοδο 2,5 μονάδων και το ΠΑΣΟΚ κάμψη 2 μονάδων. Πτώση εμφανίζει και το ΚΚΕ (από 9 σε 8%), ενώ σημαντική άνοδο καταγράφει η Ελληνική Λύση (8,5 από 5%). Ανοδικές είναι οι τάσεις τόσο για την Πλεύση Ελευθερίας (4 από 2,5%) όσο και για τη Νέα Αριστερά (3,5 από 3%).

Εκτίμηση εκλογικής επιρροής κομμάτων

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων για τις ευρωεκλογές, η έρευνα εμφανίζει τη ΝΔ να κινείται από 28 έως 32%, τον ΣΥΡΙΖΑ από 13,5 έως 16,5%, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από 11,5 έως 14,5%, την Ελληνική Λύση από 9 έως 11% και το ΚΚΕ από 8 έως 10%. Κατά την εκτίμηση της PRORATA, 3,5 έως 5% είναι το εύρος της επιρροής της Πλεύσης Ελευθερίας, 3 έως 4,5% της Νέας Αριστεράς και 2,5 έως 4% της Νίκης.

Σύμφωνα με την έρευνα, τον σημαντικότερο ρόλο στην εκλογική προτίμηση όσων μετακινήθηκαν από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι σήμερα σε κόμμα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, έπαιξε «η απομάκρυνση του κόμματος από παραδοσιακές του θέσεις» (60%), ενώ οι εξελίξεις που επηρέασαν περισσότερο τους ψηφοφόρους αυτής της κατηγορίας ήταν: η ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια (51%), η αύξηση της εγκληματικότητας (34%), η διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών (31%) και η ακρίβεια (24%).

Στο ερώτημα «τι προτίθενται να ψηφίσουν οι εκλογείς που αυτοτοποθετούνται στην κεντροδεξιά», η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αδιαμφισβήτητη (ΝΔ 54%, Ελληνική Λύση 14%). Η εικόνα όμως αλλάζει, όταν καλούνται να απαντήσουν όσοι αυτοτοποθετούνται στη Δεξιά και την Ακροδεξιά, όπου η ΝΔ πιέζεται από την Ελληνική Λύση (31 έναντι 30%), ενώ 8% εμφανίζεται να παίρνει η Νίκη, 7% η Φωνή Λογικής και 3% οι Σπαρτιάτες. Το σύνολο των ερωτηθέντων, πάντως, εκτιμά ότι στις ευρωεκλογές τα κόμματα δεξιά της ΝΔ θα καταγράψουν άνοδο (58%), ενώ μόνο το 22% θεωρεί ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Τι προτίθενται να ψηφίσουν οι εκλογείς που αυτοτοποθετούνται στη Δεξιά

Στο φλέγον ερώτημα τι προτίθενται να ψηφίσουν οι εκλογείς που αυτοτοποθετούνται στη Δεξιά, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι τα εξής:

Οι λόγοι της αλλαγής της εκλογικής προτίμησης

Στο ερώτημα «Τι διαδραμάτισε τον σημαντικότερο ρόλο στην αλλαγή της εκλογικής σας προτίμησης σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023;» τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Τα γεγονότα που επηρέασαν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα

Αναφορικά με την ερώτηση «Ποια δύο από τα παρακάτω γεγονότα επηρέασαν περισσότερο το πώς βλέπετε τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα κατά τους τελευταίους μήνες;», οι απαντήσεις των ερωτηθέντων είναι οι εξής:

Πως θα «κινηθούν» τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας

Κατά την εκτίμηση σας, στις επερχόμενες ευρωεκλογές τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας…

Η κατεύθυνση της χώρας

Στο ερώτημα «Κατά τη γνώμη σας, η χώρα κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση;» τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι τα εξής:

Ποια θέματα θα επηρεάσουν την ψήφο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου
Στο ερώτημα «Ποια δύο θέματα θα επηρεάσουν περισσότερο την ψήφο σας στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές;», η δημοσκόπηση δίνει τις εξής απαντήσεις:

Η γνώμη για τους πολιτικούς αρχηγούς

Στο ερώτημα «Τι άποψη έχετε για κάθε έναν από τους παρακάτω πολιτικούς αρχηγούς;» τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης PRORATA για λογαριασμό του Attica TV είναι τα εξής:

Εμπιστοσύνη πολιτικού αρχηγού για την πρωθυπουργία

Την εμπιστοσύνη των ερωτηθέντων για το «Ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για πρωθυπουργό της χώρας;» κερδίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Στέφανο Κασσελάκη και Κυριάκο Βελόπουλο να διεκδικούν την δεύτερη θέση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα